БАН и община Добрич подписаха меморандум за сътрудничество

4 септември, 2013 11:04 | Денят, Наука | Няма коментари

БАН и община Добрич подписаха меморандум за сътрудничество

Поредният град – десети поред, с когото Българската академия на науките подписа  меморандум за научно-техническо сътрудничество е Добрич. Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и кметът на Добрич Детелина Николова се разбраха за срок от 5 г. да съдействат и подпомагат общината за изработването на научни становища и експертизи, свързани с развитието на града, усвояването на еврофондовете, екологията и мониторинга на околната среда, изграждането на екологичен градски транспорт, оценката на риска от аварии и природни бедствия и други сфери.
Регионалните академични центрове са част от национална мрежа, инициирана от БАН. В нея до момента членуват 10 местни центъра в градовете Шумен, Русе, Плевен, Габрово, Бургас, Сливен, Пловдив, Благоевград, Ст. Загора и вече Добрич. Координатор на добричкия център е доц .Тодор Радев, като сред учредителите са представители на бизнеса, ВУМК, Добруджанският технологичен колеж, колежът към Шуменския университет, Регионалният исторически музей и др.
На 23 септември ще се състои първата среща на представителите на създадените вече десет регионални академични центъра, с директорите на научни институти, на която ще бъдат обсъдени специфичните приоритети на градовете.  Идеята е да се срещнат научните открития с потребностите на бизнеса в конкретния регион, посочи член-кореспондент Димитър Димитров, който е един от организаторите и координаторите на академичните центрове.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата