Франциско Мела и Джо Ловано на една сцена със студентите на НБУ

12 септември, 2013 11:59 | Афиш, Денят | Няма коментари

Франциско Мела и Джо Ловано на една сцена със студентите  на НБУ

На 12 септември от 21 часа София Лайв клуб ще бъде домакин на Гала концерта на Лятната музикална академия на НБУ, на която гостуват звезди от световните джаз сцени. През 2013 академията обединява Майсторските класове на легендата в джаза – Милчо Левиев – САЩ, пианист и композитор, на един от най-търсените световни джаз музиканти – Франциско Мела – САЩ, барабанист на Джо Ловано, Маккой Тайнър, Куинси Джоунс, класът на изключителния контрабасист и композитор Петър Славов – България/САЩ, който прави световна кариера с музиканти като Джо Ловано, Куинси Джоунс, Данило Перез и класът на певицата и вокален педагог Вики Алмазиду – Гърция. На една сцена излизат преподаватели и най-добрите им студенти – вечер на Импровизация, Пърформанс, Диалог, на звезди и нови имена, на различни тенденции в джаза, на авторска музика и нови аранжименти, на сценично партньорство между преподаватели и студенти, която се реализира със съдействието на Посолството на Съединените американски щати в България и Централния фонд за стратегическо развитие, НБУ.
Петър Славов е най-успелият български джаз музикант от по-младата генерация, контрабасист и композитор, който покорява прочутите сцени на 5 континента, свири и записва със световни имена. Син на легендарния барабанист Петър Славов, Петър е един от най-търсените басисти в света. Завършва Berklee College of Music и от 10 години живее в Ню Йорк. Той е единственият българин, който през юни 2012 има уникалния шанс да сподели световната награда за най-добър малък ансамбъл за 2012 на American Jazz Journalist Association като басист на Us Five – квинтета на ненадминатия саксофонист Джо Ловано.
Франциско Мела е един от най-търсените барабанисти от елитните джаз инструменталисти като Джо Ловано, Джон Скофилд, Джо Ан Бракиин, Кени Барън и Маккой Тайнър, които единодушно признават неговата харизма, изтънченост и енергичен дух като допълнение към невероятния му талант на композитор и барабанист. Партнира и на легенди като Куинси Джоунс. Мела е с три номинации за „Грами“.
Лятната музикална академия към Нов български университет е основана през 2009 г. с идеята да предлага летен семестър и с основен приоритет въвеждането на интензивно обучение от преподаватели с международен опит и популярност, в ексклузивни дисциплини и актуална тематика. Един от основните приоритети на Академията е менажирането през годината на най-добрите млади музиканти след тяхното участие в Майсторските класове. В сътрудничество с най-добрите джаз клубове в София, с международни джаз фестивали, с партньори в Чехия, Гърция и други страни се реализират редица престижни участия.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата