Google ни припомня махалото на Фуко

18 септември, 2013 08:19 | Технологии | Няма коментари

Google ни припомня махалото на Фуко

Рожденият ден на френския физик Леон Фуко е повод за Google да обнови началната си страница днес.

Фуко е роден на тази дата преди 194 години. Благодарение на неговата усилена работа за първи път получаваме реално потвърждение за въртенето на Земята около нейната ос. Махалото на Фуко е първият инструмент, който ни позволява да го направим.

То представлява математическо махало. През 1850г. успява да създаде уникалното махало, което ни разкрива, че причината за въртенето на Земята е действието на силата на Кориолис. За първи път тази уникална “джаджа” е демонстрирана година по-късно, с което Фуко доказва, че след като планетата ни извърши дадено движение тя се връща неизменно в първоначалната си позиция.

Foucault_pendulum_animatedФренският физик успява да проведе успешен опит и да докаже въртенето – това ключово за функционирането на планетата ни явление. Фуко е известен и с редица знаменателни трудове свързани с изчисляването скоростта на светлината и е с ключово значение за откриването на жироскопа.

С името му се свързват откритието на главното огледало (рефлектор) и вихровите токове, а с оглед времето, в което е живял това го превръща в един от най-значимите учени на нашето време. Неслучайно един от кратерите открит досега на Луната е кръстен на името му, за да увековечи завинаги легендарната му личност.

Той е роден в Париж, Франция и се обучава в сферата на медицината, но след това страхът от гледката на човешка кръв го кара да се насочи към физиката.

Влиянието на Фуко над съвременния свят е толкова силно, че произведенията на френския учен дори и днес почти 200 години по-късно продължават да са онази основа, която ни позволява да работим със смартфони като iPhone 5S, Samsung Galaxy S IV и т.н.

Фуко намира смъртта си на 11 февруари 1868 г. във Франция, като причината за нея е множествена склероза.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата