Изобретиха робот, който не може да бъде спрян (Видео)

7 октомври, 2013 17:21 | Видео, Наука | Няма коментари

Изобретиха робот, който не може да бъде спрян (Видео)

Хуманоидният робот Atlas, който е новият проект на компанията Boston Dynamics, може да ходи по твърд терен и да поддържа баланса си на един крак, дори ако бъде ударен отстрани. Кадрите във видеото застрашително приличат на действието във филма „Аз, роботът“, където героят на Уил Смит се опитваше да спре цяла армия пренастроени с грешни команди роботи.

Проектът за боен робот Atlas е частично финансиран от Пентагона, подобно на другите роботи на компанията, пише Дневник. Преди седмица Boston Dynamics представи WildCat, предназначен за пренасяне на техника. Роботът може да развива скорост до 26 км/час.

„Това е уникално постижение… страхотна възможност“, казва пред BBC професорът по изкуствен интелект и роботика в университета Шефилд Ноил Шаркий по повод възможностите на робота да пази баланс.

Atlas е само един от седемте хуманоидни роботи, които Boston Dynamics разработва, за да участва в състезанието Darpa Robotics Challenge.

През декември роботите ще трябва да се справят с осем предизвикателства, за да бъде проверен потенциалът им за реакция на извънредни ситуации, преминаване през неравен терен, използване на инструменти и управление на спасителни машини.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата