Проф. Илчев: Окупацията нарушава права

28 октомври, 2013 17:52 | Висше образование | 2 коментара

Проф. Илчев: Окупацията нарушава права

Академическият съвет подкрепя мотивите на протестиращите студенти, но ги призовава да потърсят друга форма на протест и да прекратят окупацията. Това се посочва в декларация, прочетена пред журналисти от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски”- проф. Иван Илчев. Решението на Съвета бе взето след тричасово заседание и бе оповестено сред възгласи: „Оставка“ и освирквания.

„Академическият съвет призовава студентите-окупатори да възстановят нормалният достъп до сградата на висшето учебно заведение. Убедени сме, че младите хора трябва да бъдат насърчавани да изразяват общественото си мнение. Окупацията обаче е крайно средство, което нарушава правата на студентите, които искат да учат, на преподавателите и на администрация“, се посочва в текста.

Академическият съвет се обявява против опитите на външни сили, независимо дали са в подкрепа или против Правителството, да използват действията на студентите за политически цели, заявяват още от академичното ръководство на СУ.

„Обръщаме се с призив за търпение към всички студенти, преподаватели и служители, и към цялото общество, независимо дали подкрепят протестите или не“, се казва още в декларацията, която проф. Илчев прочете на един от входовете на СУ.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Dimi коментира на 29 октомври, 2013 г., 12:30 ч.

    Студентите,които окупират университета,попитаха ли родителите на другите студенти,които не участват в окупацията, дали са съгласни да плащат за това,децата им да НЕ учат ? И като са много умни,не знаят ли,че по този начин нарушават правата на другите ?Само те ли имат права ?Нека протестират,но извън университета!Нашите деца са отишли да учат!

  2. окупатор коментира на 29 октомври, 2013 г., 15:05 ч.

    Уважаеми, Вие знатете ли колко струва на същите тези родители едно поровалено заседание на Народното събрание? Знаете ли колко провалени пленарни заседания имаше до този момент?

    Когато намерите отговорите на тези въпроси, тогава говорете за нарушени права.