Държавната политика ще привлича младежите да учат у нас

21 ноември, 2013 15:33 | Висше образование | 1 коментар

Държавната политика ще привлича младежите да учат у нас

Голяма част от младите ни хора предпочитат да завършват висше образование навън. Ние трябва да направим така, че да приравним качеството на висшето образование до водещите университетски центрове. Това заяви премиерът Орешарски, който откри обсъждането на Стратегията за висше образование. На него присъстваха ректори и учени.

Според премиера за подобряване на качеството на висшето образование у нас ще бъдат отделени и пари от бюджета, и няма да се разчита само на европейските средства по бъдещата оперативна програма. „По този начин съм убеден, че ще привлечем и достатъчно външни студенти, за които завършването на българско висше учебно заведение ще бъде гордост и чест“, каза още премиерът.
Според проекта на стратегията за развитието на висшето образование за периода 2014-2020 г. трябва да се повиши процентът на младежите, които завършват университет. Сега показателят е 26,9, а през 2020 г. трябва да е 36%.

Образователният министър Анелия Клисарова представи проекта, като акцентира върху основните проблеми. А те са затруднен достъп на младежи, които са от нискодоходните групи, нарастващи предпочитания сред младите хора за получаване на висше образование извън страната. Констатирано е огромно разминаване между профила на подготвените специалности във висшите училища и реалното търсене на пазара. Под 30% от завършилите се реализират в съответното професионално направление.
Министър Клисарова подчерта, че тази година в някои ниверситети имаше повече места за прием, отколкото бяха кандидат-студентите.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. svilen коментира на 22 ноември, 2013 г., 12:38 ч.

    Хората не ходят да учат в чужбина само заради образованието. Там можеш да се запознаеш с хора от различни култури и народи, а в родните университети чужденците се свеждат само до турци и араби.