Обръщение на ректора на СУ „Св. Климент Охридски“

25 ноември, 2013 11:44 | Висше образование | Няма коментари

Обръщение на ректора на СУ „Св. Климент Охридски“

Уважаеми колеги,

През 2013 г. Софийският университет „Св. Кл. Охридски” навършва своя 125 годишен юбилей. Време, достатъчно за създаване на традиции, които превърнаха Първото висше училище в най-авторитетния български академичен център, създаващ и разпространяващ знание. Години, които съотнесени към многовековната европейска университетска традиция, ни показват, че сме още в началото на един дълъг път…

Мнозина вероятно ще възразят, че в условията на тежка социална, политическа и икономическа криза, когато значителна част от сънародниците ни се борят за своето оцеляване, ще бъде цинично да натрапваме публично нашия юбилей. И донякъде може би ще имат право. След повече от 20 години преход обществото ни изпадна сякаш в безпътица – обезлюдени села и градове, пустеещи земи, празни промишлени сгради, огромна безработица, масова младежка емиграция, разбити съдби …

Нашият университет усеща тази криза не по-леко. Вече четвърта поредна година ние сме принудени да работим в условията на постоянно недофинансиране на основните ни дейности, допълнително с орязани средства за ремонти на аудитории, общежития и лаборатории. .. И точно поради това, верен на своята мисия –да продължава многовековната българска културна и просветна традиция, съм дълбоко убеден, че в това объркано време Софийският университет е средището, което трябва да напомни кой е основният приоритет на всяко едно модерно и проспериращо общество – образованието.

През тези 125 тодини той се превърна в символ на знаещите и можещите хора. На свободните духом. На умовете, които търсят и даряват своите знания. Охулван и ласкан, клеветен и уважаван, Университетът се наложи като коректив на всяка една политическа власт, като бариера пред измислените авторитети и еднодневни герои. Утвърди се като място, където мъдростта и младостта си дават ежедневна среща за да чертаят пътищата към бъдещето, да създават мечти и надежди , да преодоляват трудности!

В този смисъл юбилеят на Софийския университет е празник на цяла България. На онази все още бедна, но горда и далновидна България, която преди 125 години прозря истината, че знанието прави силата и откъсна от залъка си, за да му даде шанс. На днешната разтерзана, обезверена, разколебана и излъгана България, която въпреки всичко продължава да се бори за правото си на достоен живот.

Ето защо, уважаеми колеги, въпреки трудното време, в което живеем, призовавам цялата академична общност, преподаватели, студенти и служители, да посрещнем юбилейната годишнина, показвайки истинското лице на Университета – място, създаващо бъдещето на България! Разчитам на вашата отговорност, на вашите идеи и ентусиазъм, на вашето достойнство!

Честит празник!

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата