Национална кампания “Бъди грамотен”

16 декември, 2013 18:18 | Бъди грамотен | Няма коментари

Национална кампания “Бъди грамотен”

От 2009-а година Академика БГ организира Националната кампания „Бъди грамотен“. Идеята е да утвърдим грамотността като престижно умение. За целта правим тестове, съобразени с възрастта на участниците. Тези, които се справят без грешка, получават награди и грамоти. Това е напълно иновативен подход. Преди „Бъди грамотен“ в България не са давани награди за правилно писане. При реализацията на проекта поддържаме изцяло позитивен тон, защото знаем, че проблемите се решават с градивен подход и реални действия.

Елементи на шоу и игра правят тестовете забавни и интересни. За най-малките познаването на правилната дума е увлекателно занимание, в което те влагат състезателен дух.

Организирали сме над 130 прояви, в които са се включили близо 38 000 души – ученици, студенти и възрастни. Раздали сме стотици награди. Реализираме и прояви на открито, в които всеки може бързо да провери своя правопис и да получи безплатна консултация.

Така наречените правописни маратони се провеждат в цялата страна. В правописна надпревара са участвали деца срещу родители, момичета срещу момчета, представители на едно училище срещу друго, студенти от УНСС срещу студенти от Софийския университет, младежите от Техническия университет се справиха също отлично.

Централни и регионални медии активно отразяват кампанията от самото начало. В специалната категория „Бъди грамотен“ в Образователния портал Академика БГ може да се проследи пълната история на проекта и на интереса към него.

Проявите се реализират с помощта на спонсори и чрез собствено финансиране от страна на Академика БГ.

Каузата подкрепиха компаниите М-тел, Риск Инженеринг, Евро Ферт, Челопеч Майнинг, АЕЦ „Козлодуй“, „Контур Глобал Марица Изток 3“, Мини „Марица-изток“, както и редица общини, сред които София, Варна, Пловдив, Сопот, Разград, Раднево, Стара Загора, Димитровград, Габрово, Добрич и Шумен.

През 2014 г. за пръв път с финансиране с включи и Министерството на образованието и науката, като финансира открити сесии на „Бъди грамотен“ в Пещера, Троян, Чирпан и Асеновград. С частично финансиране през 2014 г. ни подкрепи и Столична община.

Стотици учители, директори и родители участват в реализирането на нашата инициатива, за което им благодарим.

На сериозна популярност във Фейсбук се радва страницата ни „Бъди грамотен“. Тя има над 60 000 почитатели.

Вярваме, че „Бъди грамотен“ е кауза, която си струва. Работим по нея целогодишно и ще се радваме да открием нови съмишленици.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата