40% от българите смятат, че дисциплината е основен проблем в образователната система

17 декември, 2013 15:29 | Средно образование | Няма коментари

40% от българите смятат, че дисциплината е основен проблем в образователната система

39.9 % от българите смятат, че дисциплината е основен проблем в образователната система; 42, 1 отдават проблемите на липса на мотивация; 36, 9 смята, че причините са в ниското заплащане, а 36, 5 си обясняват проблемите с лошо изготвените програми.

Това стана ясно от резултатите на изследване на Сова Харис на тема „Обществени нагласи към образователната система в България”, проведено между 21-27 ноември и представено в МОН.

Въпросът с дисциплината ще бъде включен в Закона за за училищното и предучилищното образование, но все още не е ясно под каква форма. Това заяви министърът на образованието Анелия Клисарова. Някои от предложенията на зам.-министъра Кръстев са клубовете по интереси и извънкласните занимания. Идеята е да се заздрави връзката учител-ученик-училище.

„Образованието е приоритет на министерството. Ние го доказахме и с бюджета, в който са заложени 100 млн. повече за 2014 г. Беше извършена засилена работа и по Закона за средното образование. Той все още се обсъжда и към него върви много широка дискусия. За последните шест месеца МОН е увеличило бюджета си с над 20 милиона, независимо от трудностите, които заварихме. Завещаното не беше подплатено със средства. Три милиона лева са заделени за осигуряване на транспорт на учениците в общините, в които това е трудно. Над четири милиона са предвидени за ремонт на училища“, каза министър Клисарова по повод разпределението на средства във ведомството й.

Косара Белниколова
Снимка: Авторът

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата