25% от завършилите заминават за чужбина

31 януари, 2014 14:17 | Висше образование | Няма коментари

25% от завършилите заминават за чужбина

Близо 25% от завършилите висше образование в България през последните 5 години не се осигуряват в страната. Това посочи Боян Захариев от Институт „Отворено общество” по време на представянето на резултатите от Третата рейтингова система. Що се отнася до останалите тук – едва 46% от наетите работят на позиция, която изисква висше образование, става ясно от обобщението.

Новото издание на рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища в 52 професионални направления на основата на 70 индикатора, измерващи както различни аспекти на учебния процес, така и реализацията на пазара на труда.За пръв път в рейтинговата система е публикувана и информация за най-често срещаните професии и длъжности сред завършилите различни професионални направления и висши училища.

Най-добре реализирани са студентите в направление „Информатика и компютри“ в СУ, „Военно дело“ във Военна академия и „Администрация и управление“ в Американския университет. Среден месечен доход над 1000 лв. имат компютърни науки, проучване и добив на полезни изкопаеми, математика, медицина, политически науки и информатика.

Софийският университет има 18 първи места – т.е. лидер е в 18 професионални направления. На второ място с лидерство в по пет професионални направления са Техническият университет в София и Медицинският университет в София. Химикотехнологичният университет е лидер в 4, а Американският университет – в 3 професионални направления.

Според министъра на образованието Анелия Клисарова системата ще е полезна както за кандидат-студентите, така и за ректорите. „Ще ориентира както потребители – кандидат-студентите и техните родители, така и ръководството на университетите – къде са силните и слабите им страни“, каза тя.

Косара Белниколова

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата