Доц. Росен Стоянов: Закон за лобизма ще ни направи модерна държава

7 февруари, 2014 17:29 | Гост | Няма коментари

Доц. Росен Стоянов: Закон за лобизма ще ни направи модерна държава

Доц. д-р Росен К. Стоянов е Декан на Магистърски факултет на Нов български университет. Доктор по политология, практик и автор на книги и статии по политически комуникации. Преподавател от 15 години, доцент в департамент „Масови комуникации“ на НБУ.

– Има ли лидерски проблем в българската политика и защо хората винаги търсят лидер?
– В човешката природа е нуждата да се усещащ част от нещо по-голямо – група, общност, нация, народ. А те от своя страна се нуждаят от своите водачи. В развитите демокрации въпросът е не точно кой, а как всъщност се става лидер – става дума за правила, визии, практики, образованост… И затова, макар и парадоксално, в българската политика няма лидерски проблем. Но такъв има в българското общество. За това и то често се оказва в плен на митове и очакване на месии. Както и жертва на един политически псевдоелит.

– Как се привлича обществено доверие?
– Ако знаехме отговорът на този въпрос, нямаше да има нужда да го задаваме. По-скоро важното е как се генерира обществено доверие. И преди всичко как се задържа то.

– Кой е Вашият фаворит сред българските политици от миналото?
– Извинявам се, но бих разширил въпроса. Моят избор със сигурност ще падне не върху име на политик в сегашното ни разбиране на това понятие, а върху български държавник. От по-далечната история – Цар Иван Асен II, от модерната ни история – Стефан Стамболов. Важното е днес отново да заговорим за държавници. Да ги открием и да им дадем шанс да покажат и защитят визия, простираща се извън следващите избори.
– Какво мислите за задължителното гласуване?
– Преди седмица обсъждах въпроса със студенти и си позволих аналогията – все едно да заменим правото на щастие със задължението да се усмихваме. Разбира се, въпросът е далеч по-сложен и той е по-скоро в полето на философията на правото. Но тъй като искате личното ми мнение – поддръжник съм на тезата, че неотменимо право не може да се замества със задължение.

– Добра ли е комуникацията на българските политици с обществото?
– Добра. Като за добър 3.50.

– Как според Вас се справят пиарите на властта в последно време?
– Малко по-добре от своите работодатели и все по-добре в сравнение с преди 10 години например.

– Защо власт е мръсна дума у нас?
– Защото, за съжаление, у нас все още мръсни думи са и държава, ПР, пари, частно образование, богатство, успех, самоинициатива…
– Трябва ли да има закон за лобизма и според Вас има ли у нас някакво регламентиране на този вид дейност?
– Категорично. Единственият начин да се превърнем в модерна демократична държава е да приемем Закон за лобизма и лобистките практики. Днес, тук и сега регламент на тази необходима комуникационна практика не съществува. В никакъв вид. И това поражда множество недобри, некоректни и дори незаконни практики.
– Какво най-често възмущава студентите, с които общувате?
– Липсата на откровеност, разбираемост, перспектива и справедливост в обществото ни.
– Как младите хора да намерят стимул, за да останат в България?
– Когато им осигурим възможност да се развиват, да бъдат себе си. Когато не ги ограничаваме, а ги насърчаваме и мотивираме. Когато се почувстват горди не с чуждите, а със собствените си успехи.

Въпросите зададе: Йоанна Иванова

Снимка: НБУ

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата