Общообразователният тест за прием в НБУ няма да бъде премахнат

26 февруари, 2014 14:33 | Висше образование | Няма коментари

Общообразователният тест за прием в НБУ няма да бъде премахнат

Въпреки намаляването на кандидат-студентите и абитуриентите в България, входният изпит за Нов български университет остава. Спадът не се отразява на приема, като данните показват, че миналото лято новозаписаните са почти същия брой, в сравнение с изминали години. Това съобщи ректорът на НБУ доц. д-р Пламен Бочков на пресконференция по повод тазгодишния прием на нови студенти.

Гл. ас. д-р Евелина Христова, пиар на университета, представи 14 нови бакалавърски програми, фокус на които е езиковото обучение – сред тях са Арабистика, Русистика, Класически езици, Неоелинистика. За новата специалност Англицистика, както за утвърдените вече Мода, Архитектура и още ред други, ще се държи специализиран изпит. Представилите се добре на теста по общообразователна подготовка, ще имат възможност да кандидатстват за три вида стипендии – академични, социални и от дарителски фондове. Таксите за всеки семестър остават непроменени.

„Ние не сме в кандидатстудентска кампания, поради причината, че сме постоянно в такава“, допълни деканът на магистърския факултет доц. д-р Росен Стоянов. Той съобщи, че една втора от магистрите в НБУ са от други университети, което е добре за институцията, но не може да бъде успокоително за обществото. От тази година са осигурени и стипендии за магистри, които не са прекарали бакалавърското си обучение в НБУ.

През 2014г. Нов български университет ще приеме в бакалавърските си специалности 2130 души, като тук се включват и изучаващите Право и Архитектура (те получават магистърска степен). За прием на магистри местата са 1180. Извън посочените цифри остават студентите, прехвърлили се от други родни или чуждестранни вузове. Те достигат до 700 души годишно.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата