БАН показа робот, който звъни на 112 при инцидент

21 март, 2014 14:52 | PR сфера, Наука | Няма коментари

БАН показа робот, който звъни на 112 при инцидент

Робот, който звъни на тел. 112 при инцидент, показа Българска академия на науките. С помощта на вградени сензори роботът регистрира промяна във физическото положение на човека и автоматично сигнализира за евентуалния проблем на спешния телефон чрез гласово съобщение. Експонатът бе част от изложбата на разработки в помощ на възрастни хора и хора с увреждания, която бе организирана на 21 март 2014 от Института по системно инженерство и роботика към БАН по повод 145 годишнината на Академията. Експозицията под надслов „Технологии за независим живот или иновации за националната индустрия” се организира в изпълнение на проект „Технологии за независим живот и социално включване”, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”.

В рамките на изложбата беше представен и виртуален модел на роботизирана ръка, вдъхновен от работата с деца-аутисти, които много по-лесно общуват с технологични средства, отколкото със своите възпитатели. Ръката имитира човешки жестове и подпомага заучаването им от страна на децата. Бяха демонстрирани последните подобрения на мобилни роботи с разпознаване на гласови команди и управление през интернет, които могат да съдействат на хора в неравностойно положение в ежедневието им, като извършват различни операции – подаване на предмети, отваряне на прозорци и врати, донасяне на лекарства и др. Бяха представени безконтактен електромер с възможност за предаване на гласова информация в помощ на незрящи, проект на крачещ мобилен робот, роботизирана система за анализ и предаване на данни при кардиологично наблюдение на хора с проблеми в сърдечната дейност и др. Посетителите можеха да видят и макет на съоръжение за добиване на енергия от морските вълни.

Изложбата бе открита от Председателя на Българска академия на науките акад. Стефан Воденичаров, който подчерта, че целта на инициативата е да привлече вниманието на индустриалните производители на технически средства в помощ на хора в неравностойно положение. Акад. Воденичаров допълни, че за да имат българското общество и българската икономика добро бъдеще, индустриалците трябва да се обърнат към разработчиците на иновативни проекти. Директорът на Института по системно инженерство и роботика към БАН акад. Чавдар Руменин коментира, че в България се внедряват едва 0,5% от годишно патентованите изобретения в областта на електрониката и роботиката при средно 5 – 10%  в Западна Европа и САЩ е необходимо тясно сътрудничество между бизнеса и учените, за да бъдат намирани възможно най-добрите технически решения в различни сфери.

 

 

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата