Културна полиция ще пази наследството на България

18 март, 2014 16:21 | Денят | Няма коментари

Културна полиция ще пази наследството на България

Културна полиция ще пази наследството на България, съобщи министърът на културата д-р Петър Стоянович. Тя ще има за цел да се бори с трафика на културни ценности и иманярството. Като пример бе посочена Италия и нейните карабинери по културно наследство, от които България черпи опит. На въпрос, зададен от журналисти за срока, в който ще се сформира, заместник-министърът Велислава Кръстева не даде точен отговор.

На пресконференция бяха представени две уникални по рода си културни ценности, върнати на държавата. Едното от тях е огърлица, изкопана в Благоевградско, която по думите на Божидар Димитров е от чисто злато. Уникалното по рода си откритие е от 3. век и няма аналог. Вторият предмет с културно-историческо значение е ръкопис от средата на 19. век. Така нареченият дамаскин е автограф на един от последните български художници, преписвали книги на ръка – даскал Тодор. Наличието на много творби на този автор помага за идентифицирането на текста.

Министърът на културата д-р Петър Стоянович и заместник министъра Велислава Кръстева изказаха благодарности към МВР, ДАНС и прокуратурата. Съвместната акция на четирите звена спомага за залавянето на извършителите още в момента на купуване. Благодарности получиха и представителите на четвъртата власт, тъй като по техен сигнал става ясно, че ще бъде извършена сделката.

Министърът на културата изказа надежда за успешното реализиране на новия проект и бе категоричен , че с тези два артефакта се попълват бели петна в нашата история: „От днес нататък цялата нация ще бъде по-наясно, че в Министерството на културата не се разнасят някакви папки, а има нагледни доказателства, че нашите усилия дават плодове“.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата