Cvetna harmonia или защо простотията е завинаги

21 март, 2014 08:16 | Мнения | Няма коментари

Cvetna harmonia или защо простотията е завинаги

Евелина Гечева

Да напишеш българска дума на латиница не е престъпление, ако нямаш кирилица. Знам, мнозина ще оборят това – как не е проблем да си сложиш кирилица на всяко устройство, но те не са имали всякакви устройства. Така че аргументите им са донякъде аргументи. Не съм талибан в това отношение – всеки е свободен в личната си комуникация, нека си пише с йероглифи, ако иска.

Но да напишеш на табела българска дума с латински букви  и да окачиш този шедьовър на публично място си е простотия отвсякъде. Тя, простотията, избуява все повече у нас и поглъща като буренак всичко свястно и нормално.

Защо един предприемчив човек би ползвал подобен безумен бранд? Странният маркетингов похват представя стоката му като нещо по-чужбинско, по-готино и по-скъпо. Но дали ще го разберат чужденците? Уви, не всичко е пари. Понякога трябва и акъл.

Cvetna harmonia се мъдри на цели две табели в лъскав мол. Не е молът виновен обаче. Хиляди хора са минали покрай тази „реклама“. Хиляди са успели да я прочетат. Някои са се усмихнали.

Вече толкова ни е погълнала латиницата, че изобщо не забелязваме неуместната й употреба. Може би на парламента някой трябва да напише „Saedinenieto pravi silata“ или просто да го боядиса в розово, за да разберем мащаба на щетите.

Простотията вече не ни пречи. Ето по тази причина ще остане завинаги.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата