Българското село в ИТ вариант

1 април, 2014 14:23 | Свободно време, Технологии | Няма коментари

Българското село в ИТ вариант

Младият програмист Иван Куков предлага т.нар. села „призраци“ в България да бъдат населени със специалисти по програмиране. Идеята „ИТ село“ бе от най – обсъжданите в конкурса „Купи село, създай по-добро място за живеене в България“. Той бе част от кампанията в социалните мрежи на „Купувайте повече български стоки“. Целта на конкурса е да намери перспективи за развитието на българските села.

Идеята се състои в това млади двойки програмисти да закупят къщи на село. Всеки от тях може да работи от вкъщи или от импровизирана офис сграда. Така те ще могат да съчетаят работата със спокойствието, което предлага животът на село.Това начинание ще отвори врати и за развитието на други професии – ще се наложи откриването на детска градина, училище, кафене и т.н.

Иван Куков организира поредица от срещи, за да сподели своите идеи и да намери съмишленици. Той е убеден, че много хора биха се включили в проекта. Реализацията на това начинание може да се забави поради лошата интернет връзка и електрозахранване в селата.

Според данни на Националния статистически институт за 2013 година 172 села са обезлюдели, като 24 от тях дори са заличени от картата. Ако тази тенденция се задържи –  през 2060г. в България няма да има села.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата