Б. Димитров: Време е за първия светец българин-католик

30 април, 2014 10:27 | Мнения, Наука | Няма коментари

Б. Димитров: Време е за първия светец българин-католик

По канонизацията на двамата папи в българските медии се вдигна много шум, че двамата са „български светци”. Папа Ронкали действително обикна България за деветте си години в България и й помагаше много и като нунции и като папа. Малко хора знаят, че освен по Чирпанското земетресение, той оказваше помощ и на ВМРО. Полският папа също симпатизираше на България с много изказвания и преди атентата, и след атентата. Дори и моята съдба е доказателство за това. Когато избухна скандалът с „българската следа”, италианците помолиха всички български специализанти да напуснат Рим и Италия под предлог, че не могат да осигурят сигурността им. По това време бях във Ватикана и не само, че не ме помолиха да напусна, но и различни нейни висши служители ме уверяваха, че никой от 900-те (тогава) обитатели не вярва в „следата” и я смятат за пореден епизод на Студената война.
Но думата ми днес е за друго. Както и да наричаме новите светци, те не са българи. А българска католическа общност имаме от началото на ХVІІ век. През този вече четиривековен период неголямата ни католическа общност (тя се движи през вековете между 20 – 80, 000 души) е дала забележителни духовници и патриоти. През ХVІІ век личности като епископите и архиепископите Илия Маринов, Петър Богдан, Петър Парчевич, Филип Станиславов извършват в тежките условия на турското робство невероятна работа по опазване на българите-християни от помохамеданчване. Те възстановяват дейността на старите католически диоцези в София, Никопол, Охрид, Скопие, Марцианопол, Пловдив, но същевременно гордо заявяват в Европа, където имат широки контакти, че са от „великото царство България”. Във Ватикана водят яростни битки в назначителните им укази да пише, че Охрид не е в Кралство Сърбия, а в царство България. Във Венецианския сенат, обиден че е наречен син на робиня Парчевич гордо заявява: „Аз съм син на свободна жена – българка и затова не ви моля, а настоявам да ми помогнете да освободя отечеството си – България”. Накрая вдигат в 1688 г. т.нар. Чипровско въстание и дават пример за жертвеготовност. Южнобългарските католици също имат мъченик за вярата и България. Това е свещеник Михаил Добромиров, посечен с брадва в Одрин след процес, в който е обвинен в сътрудничество с австрийците.
Сега от българските католици има само един в категорията „блажен”. Това е отец Евгени Босилков, убит от комунистите, но той почти няма шанс да стане светец, тъй като мощите му трябва да извършат поне три чудеса, потвърдени от специална комисия, поред причини това в близко време е невъзможно. Освен това трябва да са минали повече от 50 години от мъченическата смърт. Те вече са минали, но все пак във Ватикана сигурно ще кажат, че все още е рано.
За изброените петима от ХVІІ и ХVІІІ век няма този проблем. Всеки един от тях може да бъде обявен за светец, стига нашите католически архиереи да направят необходимите постъпки. И ако във Ватикана кажат: „Петима са много за толкова малка общност, предложете един“, предлагам – Петър Богдан. Този чипровчанин е наистина невероятен. Той не само възстановява една по една всички католически епархии, спасява от помохамеданчване 40-50, 000 павликяни правейки ги католици. Той написва и първата българска история, сто години преди Паисий, той е автор на първия български герб (щит с разярен лъв, тъпчещ полумесец). Разбира се, и създател на революционната организация в Чипровец, вдигнала въстание, макар и след смъртта му. Той е католическият Паисий, но и католическия Левски. И ако в общественото съзнание, той е в сянката на Петър Парчевич, то е само защото Парчевич е живял главно в чужбина и е могъл да говори и пише свободно, Петър Богдан е спазвал твърдо правилата на конспирацията. Но Петър Парчевич, търсейки съюзници за българското въстание, винаги е заявявал и във Ватикана и в Австрия, Венеция, Полша и Русия, че е само представител на софийския архиепископ Петър Богдан.
И така време е да имаме първия светец българин – католик.

Мнението е изразено пред Агенция „Фокус“

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата