Вапцаров, Дебелянов и Ботев „изпитват“ кандидат – студентите в СУ

7 април, 2014 10:00 | Висше образование | Няма коментари

Вапцаров, Дебелянов и Ботев „изпитват“ кандидат – студентите в СУ

На предварителния изпит в Софийски Университет по български език и литература бяха изтеглени две теми: „Живот и мечта в поезията на Никола Вапцаров“ и Сравнителен анализ на два цитата от „Сиротна песен“ на Димчо Дебелянов и „Хайдути“ на Христо Ботев.

„Ще си отида от света – тъй както съм дошъл, бездомен, спокоен като песента, навяваща ненужен спомен“ („Сиротна песен“ – Димчо Дебелянов ).

„Затуй му пее песента на Странджа баир гората, на Ирин-Пирин тревата:“( „Хайдути“ – Христо Ботев).

Първата тема бе посрещната радостно от кандидат – студентите. Председателят на изпитната комисия доцент Бойко Пенчев сподели, че очаква по – високи оценки от миналата година, тъй като темите са благодатни.  Явилите се на предварителния изпит са 1423, с 300 повече от миналата година.

Първата изпитната кампания на Университета започна на 16 март и ще завърши на 27 април. Оставащите изпити са по История, Биология, Химия, Събеседване за специалност Изобразително изкуство, Музикален инструмент или пеене.Втората кампания ще се проведе от 1 до 29 юни. В нея ще имат възможност да се включат всички, които са подали документи до 23 май.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата