Звездата на българската оперета Донка Шишманова се завръща на сцената

24 април, 2014 10:56 | PR сфера, Изкуство, Свободно време | Няма коментари

Звездата на българската оперета Донка Шишманова се завръща на сцената

Красива, талантлива, шармантна, блестяща, неповторима- това са думите, с които десетилетия наред почитателите на оперетното изкуство у нас определят една от примите на Музикалния театър Донка Шишманова. Такава ще я видим и на 9 май 2014 година – петък, когато тя отново ще излезе на сцената на любимия си театър, за да ни представи образа на Цецилия в „Царицата на чардаша“ на Имре Калман.

Поводът е специален, защото с този спектакъл колективите и ръководството на Музикалния театър и публиката ще кажат „Честит рожден ден“ на голямата прима, която през тази година отпразнува своята поредна кръгла годишнина.

Репетициите за този голям музикален празник вече са в ход. А вълнението от предстоящата среща с публиката – е голямо.

Партньори на сцената на голямата Донка Шишманова ще бъдат Валентина Корчакова, Марио Николов, Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски, Христо Сарафов, Румен Григоров, Драгомир Стойков, Емил Митрополитски и Александър Василев. На диригентския пулт ще бъде Юли Дамянов.

Донка Шишманова е завършила  Музикалната академия,след което работи четири сезона във Варненската народна опера. С гласовите си и вокални качества, с артистичността си и яркото си сценично присъствие, с изключителната си музикалност и тънка чувственост, веднага очарова публиката, както и постановъчните екипи, работещи в операта.Емблематични за нея от този период са ролите на Мими и Мюзета от „Бохеми”;Микаела от „Кармен”; Виолета от „Травиата”; Албена от „Албена” , „Цигански барон“ –Сафи и т.н.

От 1963 г. Донка Шишманова е артист –солист на Държавен музикален театър „Стефан Македонски”- София.

Тук тя успява да разгърне целия си потенциал, изпълнявайки десетилетия наред всички централни сопранови партии в класическите оперети и е сред най – обичаните и популярни солистки на театъра. Репертоара й включва  Елена от „Хубавата Елена“, „Орфей в ада“, Булота от „Рицарят Синята брада“ Жустина- „Жустина Фавар“ на Офенбах,Хана Главари „Веселата вдовица“, Лиза от „Страната на усмивките“ на Лехар, Розалинда от „Прилепът“, Графинята Цедлау- „Виенска кръв“,  Мирабела -„Цигански барон“,  на Й.Щраус,  Марица от „Графиня Марица“, Силва Вареску и Цецилия от „Царицата на чардаша“ на Е.Калман, Сузана  от „Целомъдрената Сузана“ на Жан Жилберт, , „Принцът на Мадрид“ Франсис Лопес – Графиня де Алба, Беатриче –  „Бокачо“ Фр.Супе , „Любовта на Шуберт“ Хенрих Берте – Лучия Гризи,  „Бяла нощ“-Хреников – Долли,

г-жа Добревич в „Хъшове“, Дуся  в „Срещи“, Зорица в „Щастливецът“ на Виктор Райчев,  Агрипина в „Аз, Клавдий“ Парашкев Хаджиев мисис Хигинс в „Моята прекрасна Лейди“ на Лоу, Летиция Призм в „Моят приятел Бънбъри“от Герд Начински  , Мадлена в „Бел Ами“ на  Петер Кройдер, Марина в „Лека нощ, Бетина“ Горни Крамер.

Носител е на звание „Народен артист”.

Именитото сопрано гастролира на редица световни сцени: Гърция; Русия ; Румъния ; Чехия; Китай; Германия и всички оперни сцени в България.

Участва в два игрални филма- „Черните лебеди” и „ Юлия Вревска”

 

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата