Сергей Игнатов: Извадката на PISA не е представителна

4 април, 2014 10:57 | Мнения | Няма коментари

Сергей Игнатов: Извадката на PISA не е представителна

Проф. Сергей Игнатов, д.н.

Аз бях министър, когато се правеха изследванията PISA.  Това изследване е на функционалната грамотност – тоест способността на нашите деца да вземат конкретни решения в конкретни житейски ситуации.

Това много ме притеснява, но ние трябва да разберем едно – тези резултати не са срещу българската образователна система като цяло, защото виждаме, че нашите деца печелят медали по информатика, по математика, в хуманитарните науки, печелят диспути. Има деца, които не са били никога в София, но в Брюксел отиват и печелят награди. Образователната ни система се нуждае от реформиране, поради което аз и моят екип внесохме проект за нов закон за училищното образование. Аз продължавам да смятам, че колкото по-бързо влезе този закон, толкова по-добре ще бъде. И сутринта гледах колеги преподаватели – учители, които говорят за това, че вече има например класни стаи, в които децата седят в кръг – ние това сме го заложили в този закон.

Освен това започнахме от 2010-2011 г., вече не помня точния момент, да вкарваме елементи от PISA в учебния процес, за да може нашето училище, освен прекрасните теоретични знания, да започне да подготвя децата за житейски ситуации. Хубаво е например децата за знаят как се прави семеен бюджет.

Извадката на PISA не е представителна – 2 хиляди деца, при 700 хиляди ученици, случайно подбрани, естествено е, че въпрос за метрото – метрото е новост дори за София, помним, че то стана реалност неотдавна. Проблем е наистина това, че българската образователна система е коридорна, в много отношения е статична – действащият закон от 1991 година всъщност е консервирал нещата от преди 1989 г., а светът драматично се промени и е хубаво, при това тук не става дума за политика “това е законът на ГЕРБ” – нека си стиснат ръцете всички сега – и управляващите и опозицията, защото този закон беше предвиден да даде конкретни резултати през 2025 г. и всяко забавяне ни води към – 2030 г. и онези първокласници, за които писахме тогава закона, към 2050-2060 г. ще бъдат пенсионери. Тоест, хубаво е да има един закон, който да даде възможност за една раздвижена среда.

Част от българската политическа класа има интерес от безпросветно общество, което се манипулира по-лесно. Затова изкуствено години наред се поддържат ниски заплати. Част от манипулацията е голяма част от обществото да се държи на едно много ниско ниво, тогава популизмът върви лесно. Хитър Петър и Настрадин Ходжа не са добрият модел за правене на политика – взаимно да се надлъгваме.

 

Мнението е изразено в предаването „NewsRoom“ на телевизия News 7

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата