Министър Клисарова: Българските училища зад граница са нашите посланици по света

27 април, 2014 21:13 | Денят | Няма коментари

„Благодаря ви, че дойдохте. Българските училища са нашите посланици по света. Благодаря ви, защото вие сте не само учители, вие сте просветители. Днес е важно да споделим проблемите, за да можем заедно да търсим решенията им“. Това каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова при откриването на конференцията „Модели за качествено изучаване на български език в чужбина“, която се състоя от 25 до 27 април 2014 г. във Виена.
С официални приветствия се включиха Н.Пр. Елена Шекерлетова – посланик на Р България в Австрия, Боян Кулов – председател на Асоциацията на българските училища в чужбина, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Румяна Конева – директор на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, която беше домакин на събитието, Красимир Вълчев – директор на дирекция „Бюджет и финанси“ в Министерството на външните работи. На конференцията присъстваха още Н.Пр. Бисерка Бенишева – посланик на Р България в Унгария и Н.Пр. Маргарита Ганева – посланик на Р България в Словакия.
Форумът се организира от Министерството на образованието и науката (МОН) и Асоциацията на българските училища в чужбина със съдействието на нашето посолство в Австрия, Българския културен институт „Дом Витгенщайн” и Българо-австрийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” във Виена. Участниците в конференцията бяха поздравени от децата от Българо-австрийското училище .
С особен интерес присъстващите училищни ръководители и учители от българските училища по цял свят посрещнаха презентацията на Наталия Михалевска, началник на отдел в дирекция „Организация, контрол и инспектиране“ в МОН, която засегна основни моменти и проблеми, свързани с дейността на просветителските центрове зад граница. През тази учебна година общо 14 851 ученика изучават български език и литература в 179 училища в чужбина, които МОН финансира.
Един от основните въпроси, които беше разискван на конференцията, беше необходимостта от учебници и помагала, съобразени с условията на преподаване в съботно-неделните училища зад граница. „Стана ясно, че учителите сами си адаптират помагала и учебници, за да могат да обучават децата качествено и ние трябва да им помогнем в този процес“, каза проф. Анелия Клисарова.
По думите на министъра нов момент за българските училища е, че учениците ще могат да се явяват на матури в България. „Беше поставен и въпросът ще може ли матурите да се провеждат дистанционно, но за съжаление това не може да стане веднага и бързо“, обясни тя. И припомни, че дистанционната форма на обучение вече е разрешена и ще се работи и за дистанционно явяване на зрелостни изпити.
Според експертите на МОН, които присъстваха на конференцията, следващият въпрос, които трябва да бъде решен, е свързан с Европейската езикова рамка, която трябва да определя и степента на владеене на български език. „Категорични сме, че трябва да работим за това българският език да стане матуритетен и да може учениците, завършващи например в Австрия, да го избират за държавен зрелостен изпит“, обясни проф. Клисарова.
Тя добави, че МОН ще работи и за това учителите от училищата в чужбина да бъдат поставени на равна основа с колегите си в България по отношение на възможностите за квалификация. „Разбира се, че учителите зад граница също би следвало да бъдат включени в програмите за квалификация и ние ще им съдействаме за това“, каза министърът.
Проф. Клисарова проведе серия от срещи с българските посланици в рамките на конференцията. „Те знаят какви са проблеми на българските училища и как нашата държава може да помогне за тяхното разрешаване“, коментира след това тя.
„Колегите от училищата зад граница поставят много въпроси и имат много добри идеи, които тепърва ще обсъждаме като възможност за реализация“, добави Наталия Михалевска. В работата на Конференцията от Министерството на образованието и науката се включиха още Лазар Додев – директор на дирекция „Организация, контрол и инспектиране“, Румяна Тошкова – експерт в дирекцията, Александър Трингов – началник на отдел в дирекция “Образователни програми и образователно съдържание”, Олга Генчева от дирекция „Международно и европейско сътрудничество“ и Яна Йотова от дирекция „Висше образование“. Участваха още учени от Института за литература към Българската академия на науките и преподаватели по български език във Виенския университет.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата