Външно оценяване по математика преминаха 57 532 четвъртокласници

8 май, 2014 12:39 | Денят, Средно образование | 1 коментар

В проведеното национално външно оценяване по математика в IV клас участваха 57 532ученици, които са 95 % от общия брой на четвъртокласниците, съобщиха от МОН.

Четвъртокласниците решаваха тест, който съдържа общо 19 въпроса, 16 от които са с избираем отговор и 3 въпроса – със свободен отговор.

Задачите с избираем отговор проверяват предимно уменията на учениците да прилагат изучените алгоритми за събиране, изваждане, умножение и деление, както и за разпознаване на видове ъгли и триъгълници. Задачите от отворен тип изискват четвъртокласниците да прилагат уменията за намиране на неизвестен делител и за решаване на текстови задачи. Решенията на задачите са показателни за овладяването на задължителните знания и умения, необходими за успешното обучение по математика в прогимназиалния етап на основното образование.

Максималният резултат от теста е 20 точки. За всички задачи правилните  отговори  се оценяват с 1 точка, а пълно и вярно решение на последната текстова задача (№19) се оценява с  2 точки.

Тестът е публикуван на електронната страница на МОН в раздел „Общо образование“-Национално външно оценяване.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. valeri коментира на 8 май, 2014 г., 19:09 ч.

    kakvo imam po matematika