Радостина Тодорова е „Библиотекар на годината“

13 май, 2014 11:03 | Висше образование, Свободно време | Няма коментари

Радостина Тодорова е „Библиотекар на годината“

Носител на наградата „Библиотекар на годината“ за 2013 г. е Радостина Тодорова, началник отдел „Библиотечни и информационни услуги“ в Библиотеката на Нов български университет.Статуетката бе връчена от г-н Карл Форцхаймър, съпредседател на борда на директорите на фондация „Америка за България“. Връчването на годишните награди на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА) се състоя на 12 май съвместно с откриването на националната библиотечна седмица „Библиотеките откриват нови хоризонти“.

Радостина Тодорова започва работа в библиотеката на Нов български университет през 1996 г., като заема длъжност „Библиотекар“ и работи в отдел „Обслужване на читатели“. От 1997 г. до днес заема длъжността началник отдел “Библиотечни и информационни услуги” в библиотеката на Нов български университет. Радостина Тодорова е създател на програмата за развитие на информационната компетентност на преподаватели и докторанти в НБУ, като работи постоянно за нейното обогатяване с нови теми.

Друго направление в нейната професионална дейност е популяризиране на свободния достъп до научни публикации, като книги, статии, докторски дисертации, автореферати и архивиране на тези трудове в Научния електронен архив на университета. Освен това през 2013 г. успешно завършва електронизацията на всички процеси, свързани с обслужването на читатели чрез внедряване на електронно подписване на документи. След основаването на Български информационен консорциум става негов активен сътрудник, а по-късно и Заместник председател на Управителния съвет. По покана на ББИА участва в работна група по създаване на „Кодекс на специализираната библиотечна услуга „Междубиблиотечно заемане“. Автор е на множество публикации в професионалния печат.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата