Чипровци е домакин на международния пътуващ университет

16 май, 2014 11:38 | Денят, Свободно време | Няма коментари

За пета поредна година интердисциплинна образователна мрежа „Място за бъдеще“, Нов български университет и гражданско сдружение Щастливеца провеждат международен пътуващ университет в град Чипровци.Надсловът на тазгодишното събитие е: Устойчивото развитие е невъзможно без овластяване на гражданите. Именно от това зависи и бъдещето на Европа като общност. Инициативата ще се проведе от 19-и до 24-и май.

Пролетният университет включва ателиета, семинари и дискусии за устойчивото развитие и бъдещето на демокрацията в Европа, студентска работа в екипи и студентска конференция, практическо обучение, запознанства, срещи с хората от град Чипровци, пътешествия, вълнуващи преживявания и приключения.

Особено внимание е отделено на запознаването на младите европейци с богатата култура и природа на региона Западна Стара планина. Пътуващият университет включва демонстрация на тъкане на прословутия чипровски килим, участие в надсвирване с тъпани, планински преход до Гушовския манастир и Чипровския водопад, посещение на уникалните Белоградчишки скали– българският кандидат за Новите седем чудеса на света.

Най – атрактивното събитие несъмнено е посещението на пещерата Козарника, до село Орешец, Белоградчик, където преди 3 години екип от български и френски учени откри останките на най-стария европеец (Homo Erectus), датиращи от преди милион и шестстотин хиляди години(1 600 000 г.пр.н.е.). Това са най-древните човешки останки на европейския континент, след които се нареждат тези в Испания и Франция, датиращи от eдва около 700 000 пр.н.е. Екип от археолози – откриватели на разкопките ще разкаже на самото място за находката.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата