Деца ще творят в лятното ателие на галерия „Средец”

22 май, 2014 12:28 | Денят, Изкуство, Свободно време | Няма коментари

Деца ще творят в лятното ателие на галерия „Средец”
Проектът „ Ателие за деца в галерия „Средец” стартира на 23 май 2014 г. /петък/ от 11:00 часа. Това съобщиха днес от Министерството на културата. Инициативата е част от събитията, свързани с предстоящия празник 24-и май и настоящата изложба на Атанас Атанасов „Портрети – живопис и рисунки” в галерия „Средец”.
На откриването на ателието в присъствието на д-р Петър Стоянович ще бъдат поканени децата от групите в Националния музей на българското изобразително изкуство, ученици от Национална гимназия за приложни изкуства «Свети Лука» в София, стажанти по проект „Студентски практики” от СУ „Св. Климент Охридски” от специалност „Педагогика на изобразителното изкуство” – ІV курс, както и студенти от СУ «Св. Кл. Охридски» от специалността «Културология».
Идеята на проекта е да провокира в децата по-голям интерес към изобразителното, пластичното и декоративното изкуство и да ги приобщи към пространството на галерията и на случващото се в нея. Децата ще имат възможност и за свободна творческа изява и развитие. Курсът ще се състои от две групи деца, като първата е от 5 до 8 години, а втората е за ученици от 9 до 12-годишна възраст. Часовете в ателието ще бъдат с продължителност от по 90 минути. Заниманията ще се провеждат веднъж седмично от 17:30 до 19:00 часа. Всяка седмица децата ще работят по една определена тема. Веднъж месечно те ще посещават и изложба в Националния музей на българското изобразително изкуство на пл. “Княз Александър І” №1 /Национална художествена галерия/, а два пъти в месеца ще имат среща с жив автор, чиято изложба е представена в момента в галерия „Средец” на МК.
 Обучението e безплатно, като включва рисуване с черни и цветни моливи, сух и маслен пастел, работа с пластилин и колаж с хартия, текстил и с нетрадиционни материали.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата