Боян Воденичаров, Мила Искренова и Балет „Арабеск“ в Софийски музикални седмици

5 юни, 2014 09:41 | PR сфера, Изкуство, Свободно време | Няма коментари

Боян Воденичаров, Мила Искренова и Балет „Арабеск“ в Софийски музикални седмици

На 9 юни 2014 от 18 часа в  НДК, зала Люмиер ще бъде представена книгата на Мила Искренова „ Вкусът на Твоето тяло“.

Книгата на Мила Искренова е сложна и артистична текстова структура – тя събира мисли, рефлексии, интервюта, малки есета, фрагменти, статии, бележки от дневника на хореографа, скици, танцови записи и др., които изграждат своеобразен творчески и духовен автопортрет. Концепцията на сборника като че най-добре е изведена в една фраза на самата Искренова – търсенето на облика на човека и „неговата насъщна жажда за истина” .

Целта на Мила Искренова е не просто да обговори основните проблеми на съвременния танц и неговото „великолепно и злополучно” българско битие, да се вгледа в аспектите на танцовата естетика и сценичнно изкуство, да обсъди световните тенденции и образци като танца на Мърс Кънингам, Пина Бауш, но най-вече да разкрие живота и битието на твореца, взаимодействието му със средата, работата му с тялото и изразяването на духовната материя. Да покаже живота, като творческа отдаденост, а изкуството като начин за себеоткриване, себепознание и неповторима и примамлива форма за дълбока комуникация с останалите хората. Защото според Мила, танцът е повече от зрелище и леко забавление, той е преди всичко неповторима форма на познанието, способ за постигане на екзистенциална мъдрост, емоционални прозрения и духовно израстване.”
д-р Петър Пламенов

Книгата на Мила Искренова е биография на едно поколение. Книгата на Мила Искренова е биография на времето.
Книгата на Мила Искренова е биография на съвременния танц в България.
Дневникът на Мила е пътят на воина … Дневникът на Мила е огромна любов….Дневникът е само част от книгата на Мила Искренова. В книгата има поклон пред големите Учители в изкуството на танца. Това е другият дневник – дневникът на водачите – Морис Бежар, Пина Бауш, Марта Греъм. Дневниците се преплитат, преливат и изразяват чрез спектаклите на Мила Искренова.

След представянето на книгата танцьорите от Боян Воденичаров и Балет „Арабеск“ ще покажат на публиката премиерата на спектакъла „  ТРАЕКТОРИИ НА ЖЕЛАНИЕТО”.

Спектакълът обръща поглед към въпроса за ИДЕНТИЧНОСТТА : До каква степен тя е оформена от съзнателните ни екзистенциални избори или от подсъзнателните духовни наследства , идващи от дълбоките ни етнически и национални корени. Музикалният материал използван в спектакъла включва пиеси на Бах , Моцарт, Хайдн и Шуберт в съчетание със свободно импровизирани пиеси, вдъхновени от музиката на 20-ти век, във всичките й многообразни аспекти. Хореографията обединява музикалните картини чрез кинетично развиващи се образи, които използват енергията на жеста с чистота, еднозначност и категоричност в стилистика, която може да се нарече „ хайку-танц”.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата