Пазар за дипломи

6 юни, 2014 10:33 | Мнения | Няма коментари

Пазар за дипломи

В България си нямаме Айфелова кула , нито улица Шанз-Елизе, но си имаме ВУЗ-ове-за всеки . Искаш да си космонавт-разбира се! Ако искаш да учиш икономика ще трябва да се потрудиш малко повече, но само при влизането в стаята, тъй като студентите са повече отколкото предполагаш. Ако случайно попаднеш в специалност с малко хора, не се притеснявай, сигурно няма да карате лекции. А може би просто ти няма да ходиш, тъй като ще се наложи да работиш, защото тенденцията за вдигане на семестриалните такси, е доста разпространена. Тя има своите фенове и противници, разбира се, но феновете надделяват. Не , не това не е мач, там поне знаеш,че твоят отбор има шанс.

На висшите училища се плаща ‘’на калпак’’ за всеки приет студент, поради което всички вузове са се вкопчили в наличните си питомци. Какво качество можем да очакваме тогава? Практиката във ВУЗ-овете е мит , който не изглежда скоро да бъде разбит. Всичко това води до масово произвеждане на излишни кадри. А „най-хубавата“ част е, че оглавяваме класациите за Централна и Източна Европа по качество на образованието, само че отзад напред.

Рецептата за качеството на висшето образование в България е проста: вземете няколко студента, които искат диплома, прибавете към тях специалности без приложение на пазара на труда, прибавете лекции без практика, и ВУЗ-ове на вкус. Кога българските правителства ще разберат, че образованието и науката не са разход, а инвестиция?

Асиа Георгиева

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата