Българска писателка е четена по цял свят

30 юли, 2014 16:33 | Свободно време | Няма коментари

Българска писателка е четена по цял свят

Произведенията на българската писателка Здравка Евтимова са четени по цял свят. Наскоро нови нейни публикации излязоха в САЩ и Канада.  Това съвсем не са първите й творби в задокеанските държави. Тя има романи и разкази, които са публикувани в 30 държави по цял свят.

През това лято разкази на талантливата българка бяха публикувани в САЩ, Австралия и Китай. Американци имаха възможност да прочетат разказа „Аз съм у дома“, излязъл в списание „Per Contra“. В Австралия беше публикуван разказът „Щастието е просто нещо“ в списание  „Westerly“.  А в Пекин са предпочели да публикуват „Свири“ в списание „Йин Лин“, най-престижното китайско издание за световна проза.

Писателката Здравка Евтимова има редица национални и международни награди за проза. Многократно е отличавана за късите си разкази. Някои от международните й признания са:

През 2000г. печели награда за проза от английското списание „The Text“. В същата година получава и специална награда от немската фондация „Lege Artis Verein“.

През 2003г. английското издателство „Skrev Press“ я удостоява с отличие за сборника с разкази „Bitter Sky.

Разказът й „Vassil“ печели приз за къс разказ в конкурс на BBC London за 2005. В същата година й е връчена и френската награда „Dix auteurs du monde entier“

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата