Учени създадоха мозък за роботи

11 юли, 2014 14:25 | Любопитно, Наука, Свободно време | Няма коментари

Учени създадоха мозък за роботи

Японски учени от Университета Кейо разработват мозък за роботи от следващо поколение, пише Technews. С изкуствената придобивка роботите ще могат да възприемат и виждат адекватно всичко около себе си.

Мозъкът ще има способността да обработва аудиоинформация, за да общува по-пълноценно с хората. Въпреки усъвършенстваните технологии, роботите  все още не могат да разпознават чувствата и емоциите ни. Поради това изследователите обединяват усилия в емоционалната обработка на постъпващата информация.

Тя се базира на принципите за самообучение и обработка на визуална и аудиоинформация, която използва човешкият мозък.

За обработка на визуална информация учените използват невронни мрежи, които разпознават обектите на базата на опит и интуиция. Така електронният мозък ще натрупва опит и ще започне да „чете“ човешките емоции и чувства. Роботите ще могат да сравняват емоциите с други типове информация, за да станат самите те носители на чувства.

Така роботите ще започнат да общуват с хората по-лесно. До момента те изпълняват успешно само определен кръг предварително дефинирани задачи. С течение на времето се очаква да станат все по-интелигентни и общителни.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата