Първият електронен университет прохожда в града под тепетата

10 юли, 2014 11:31 | Висше образование | Няма коментари

Първият електронен университет прохожда в града под тепетата

Първият в България електронен университет, в който са интегрирани всички електронни системи, ще е факт до месец в Пловдивския университет „П. Хилендарски“.

Преподаватели, студенти и служители от висшето училище  ще влизат със своя парола и ще имат достъп до различни справки и административни услуги. Всеки учащ ще може да види курсовете от своята специалност, да провери оценките си, да кандидатства за стипендия или общежитие, да посочи кои избираеми дисциплини иска да учи. И всичко това, без да се реди по опашки. Идеята е постепенно да се премахне книжният обмен. За целта ще бъде въведен електронният подпис. На първия етап става дума за 300 подписа

„В момента преподавателите се занимават с непривична дейност – попълване на формуляри, индивидуални планове, отчети. Подобна модернизация в такъв обем не е правена в нито един университет“, обяснява зам.-ректорът по информационна структура и система за качество проф. Георги Тотков. Финансирането от близо 800 000 лева е по проекти на структурните фондове.

Внедряването на цялостно електронно управление на Университета ще отнеме месеци. В пилотното тестване са включени студенти, преподаватели и администрация от Педагогическия, Икономическия и Математическия факултет, както и от филиалите в Смолян и Кърджали. Те ще имат достъп до информация, свързана с пряката им дейност.

До началото на август първият корпус на новите общежития на висшето училище ще има акт 14, обещава ректорът проф. Запрян Козлуджов. След това ще започне вътрешното обзавеждане на сградата със 156 легла. Настаняването ще започне едва в средата на ноември.

„Убеден съм, че от тези 500 млн. лв., които бяха гласувани по програмата за регионално развитие, поне половината ще останат неусвоени. А ние сме готови с проект и ще направя постъпки част от парите да бъдат дадени за довършването на останалите корпуси. Трябват ни още 2 млн. лв., ние също ще дофинансираме и кампусът ще бъде изцяло завършен“, казва ректорът. Въпреки че жандармерията още не е освободила помещенията ни на бул. „България“, започва строителство на нови сгради, в част от които ще се пребазира Химическият факултет.

В най-скоро време ще стане факт и вторият у нас храм на името на Св. Паисий в двора на сградата на вуза на бул. „България“. Следващата седмица ще започне монтаж на олтара, след което и стенописването.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата