Геометрията на комунизма през обектива на Николай Николов

12 август, 2014 15:39 | Денят, Изкуство, Свободно време | Няма коментари

Геометрията на комунизма през обектива на Николай Николов

„Минималистична София“ е проект на младия фотограф Никой Николов. Представяйки своите уникални  фотографии на привидно банални обекти (подлези, спирки на градския транспорт, стълби и др. ), той показва как зад привичността на заобикалящия ни свят се крие диагнозата на обществено-политическата реалност, в която пребиваваме.

Проектът е провокиран от самотата и монотонния начин на живот в града. Изследва абсурдната видима връзка между човека и заобикалящата го реалност. Авторът Николай Николов обръща внимание на простите двуизмерни геометрични композиции и търси мястото на отчуждения гражданин сред тях.

Всеки кадър добавя някаква визуална информация за архитектурата, за тротоара, за графитите, за пътните знаци, за облеклото на хората, или други малки парченца от всекидневието.

„Започнах проекта на 1 ноември 2013 г. Нямаше някаква конкретна причина, но ми харесва фактът, че съвпада с Деня на народните будители“, споделя талантливият фотограф.

„Някои от снимките взех от периода, в който работих като фотожурналист, придвижвайки се от едно събитие към друго. Но повечето от фотографиите направих, докато се разхождах из града – през паркове, улици, булеварди. Те все още пазят духа на комунизма с характерните сгради, направени изцяло от бетонни панели.“, споделя още Николай в блога си.

Цялата галерия можете да видите ТУК

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата