Задължително по един час на ден изкуство или спорт за децата от септември

14 август, 2014 12:48 | Средно образование | Няма коментари

Задължително по един час на ден изкуство или спорт за децата от септември

Нова наредба за изготвяне и спазване на седмичните разписания в училищата ще влезе в сила от 1. септември. Учениците от 1 до 8 клас ще трябва да имат всеки учебен ден по минимум един час музика, изкуства или физкултура. Това съобщи д-р Ирина Джикова – началник отдел ПБПЗ в РЗИ-Плевен.

Друга промяна от наредбата за училищното образование предвижда в учебната програмата за деня да влизат до два предмета от една културнообразователна област. Министерството е разпределило предметите в осем културнообразователни области, включващи: математика, български език, музика, природни наука, изкуства, култура и спорт.

Запазва се ограничението за максимален брой учебни часове за учениците. Децата от 1 до 4 клас не могат да имат повече от 5 часа на ден, от 5 до 8 клас 6 часа, а до 12 клас повече от 7 учебни часа. Изключения ще се правят за училища, които имат учебен план одобрен от образователния министър. Такива са спортните, музикалните и училищата по изкуства.

В новата наредба отпада задължителната последователност на предметите. Това трябва да бъде съобразявано с работоспособността на учениците по време на учебните занятия.

Променена е и целодневното организация на обучение на учениците. Те вече имат задължителна обедна почивка, както и възможността да подреждат часовете за самоподготовка през учебния ден.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата