Проверяват за кражби Музея на връх Шипка

13 август, 2014 08:27 | Денят, Пътешествия, Свободно време | Няма коментари

Проверяват за кражби Музея на връх Шипка

 Във връзка с публикации в медиите, че неизвестни злосторници са задигнали части от експозицията в Паметника на свободата на историческия връх Шипка, министърът на културата доц. д-р Мартин Иванов ще разпореди извършването на пълна проверка в Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа”. 
Комисията, която предстои да извърши обстойна проверка в Музея на връх Шипка, обхващаща неговото състояние и стопанисване през последните 10 години, ще бъде назначена със заповед на служебния министър на културата доц. д-р Мартин Иванов. В комисията ще бъдат включени експерти и инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” и от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерството на културата. 
Проверяващите ще имат за задача да установят в какво точно състояние са фондовете и витрините на Музея светиня на Шипка, както и какви конкретни мерки се предприемат от неговото ръководство за опазването и съхраняването на безценните експонати от Руско-турската война от 1877- 1878 г., довела до Освобождението на страната ни от османско владичество. 
При установяване на виновни длъжностни лица, проявили безстопанственост, спрямо тях ще бъдат предприети и съответните административни мерки. 
Докладът с резултатите от пълната проверка в Национален парк музeй „Шипка-Бузлуджа“, разпоредена от министър Мартин Иванов, както и препоръките на проверяващите при наличието на евентуални констатирани нередности, ще бъдат предоставени на медиите. 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата