Сузана Теофилова: Еразъм дестинацията не бива да се бърка с туристическата

6 август, 2014 15:14 | Висше образование, Гост, Денят | Няма коментари

Сузана Теофилова: Еразъм дестинацията не бива да се бърка с туристическата

–        Вярваш ли, че Еразъм + ще се превърне в плюс  и за твоето професионално развитие?

–        Програмата Еразъм е различна за всеки – за едни е екскурзия, за други възможност за личностно и професионално израстване. При всяко положение е сборен пункт на нови хора, непознати думички и навици, академична информация и тлееща парти атмосфера.  Добре е Еразъм пътешественикът от самото начало да е наясно какво цели и да не се страхува да го усвои. А защо не знакът на Еразъм да се превърне и в + безкрайност за един млад и амбициозен студент.

–        Много студенти се притесняват да кандидатстват за Еразъм поради финансови притеснения. Основателни ли са съмненията им, че това е луксозно пътуване с непредвидими разноски?

–        Според мен месечният грант, който се дава на студентите зад граница, е добре съобразен с жизнения стандарт и нуждите на млад човек в страната домакин. Ако на някого предвидената субсидия не му  е достъчна, това е добър шанс за коригиране на финансовите навици и развиване на известна прагматичност.

–        Друг основен проблем, с който се сблъскват еразъм студентите, е намирането на подслон. Какво е мнението ти по този въпрос?

–        Това е хубав въпрос, който отваря темата как най-добре да си изберем града за посещение. Всеки се чувства привлечен от големите туристически дестинации и неслучайно най-много са кандидатите за Португалия и Испания например, където климатът е подходящ за лятна ваканция, или пък големи столици като Берлин и Виена. Безспорно това са страхотни места за културен обмен, но преди всичко за туризъм. Не бива да се пренебрегва фактът, че това са градове мегаполиси. В тях трудно си намират покрив над главата студентите с редовно обучение, чарът им обикновено  е за сметка на финансовия баланс, който споменахме.

–        Изглежда препятствията при организиране на Еразъм пътуването не са малко. С кои други си се сблъскала самата ти през последните месеци?

–        Имаш право, че при кандидатстването по програмата студентът бавно, но сигурно се запознава с куп усложнения на местна среда, но понякога и от страна на приемащия университет. Бюрокрацията е неописуема, в съответния факултет често липсва единна позиция по даден въпрос или често информацията се изяснява след като изтече срокът за подаване на даден документ.  Без да искаш си въвлечен в информационен хаос, емоционално напрежение от страна на административни служители и не само. Търпението е основното качество, което неизбежно развива всеки еразъм студент. До последно не знаеш дали ще си одобрен за общежитие, кои дисциплини да запишеш в приемащия университет, за да покриеш неясните критерии на факултетните координатори.  В началото те убеждават как ще ти се признаят издържаните изпити навън, а практиката показва, че еразъм студентите са железни и издържат двойни сесии, за да бъде документацията изрядна.

–        Би ли дала няколко съвета на всички, които ще кандидатстват по програма Еразъм +.

–        Както и мен ме предупреждаваха не веднъж, най-важно е всички срокове и процедури по самото кандидатстване да се следят с повишено внимание и да се спазват. Както при кандидатстването, така и при престоя в приемащия университет е добре всеки български студент да забрави за гоненето на последния влак в последната минута. Това би ни донесло единствено главоболия, които по-добре да са от пиянски махмурлук, отколкото от изпуснат срок.  И все пак в края на този разговор нека всеки потенциален Еразъм кандидат се освободи от излишното напрежение, това е сравнително уредена програма, от която само могат да спечелят любопитните и добре подготвени студенти.

 

Снимка: личен архив

Въпросите зададе: Георги Вянев

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата