Министерството на културата поиска криптата под „Св. Александър Невски“

21 август, 2014 10:23 | Денят | Няма коментари

Министерството на културата поиска криптата под „Св. Александър Невски“

Министерството на културата официално поиска правата за управление на криптата под храма „Cв. Александър Невски“ в София. Като мотиви за това се изтъква факта, че така или иначе именно Mинистерството на културата от години се грижи за състоянието на криптата-музей.

От своя страна Националният музей на българското изобразително изкуство (НХГ) декларира, че поема изцяло финансирането на реставрацията и научното проучване на всички произведения, независимо от собствеността им.

Все още се чака официалната позиция на патриарх Неофит по неяснотите около собствеността на криптата.

Всяка година мястото се посещава от хиляди туристи от България и света. Именно заради това е от изключително значение подземният музей да се запази, като жив духовен и културен център, призоваха от Министерство на културата.

Създаването на музейна експозиция, посветена на християнското изкуство в Криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски”,  е реализирано по инициатива на тогавашния директор на Националната художествена галерия (НХГ) Николай Шмиргела. Благодарение на неговото постоянство и плам през 1963 г. е подписан указ за създаването на музея, като държавата първоначално влага 500 000 лева за ремонт.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата