Грамотността ще се повиши, ако се увеличат часовете по български език

23 септември, 2014 15:51 | Мнения | Няма коментари

Грамотността ще се повиши, ако се увеличат часовете по български език

Мария Николова, учителка

В петък по никое време по училищата се получи едно писмо до директорите, в което се казва, че МОН иска съдействие за организиране на обсъждане с началните учители, относно разработен проект на Национална стратегия за
насърчаване и повишаване на грамотността 2014-2020 .

Крайният срок е 23.09/вторник/ до 12 часа! Много ми е весело с този краен срок!
Въпросната национална стратегия е в сайта на МОН и е дълга 37 страници. Само не си мислете, че съм я чела. Имаме 3 почивни дни, а крайният срок е в първия ден след тях. Смятате ли, че някой нормален, подчертавам НЯКОЙ НОРМАЛЕН, ще седне да кълве стратегията, ще си загърби личните ангажименти, ще зареже семейството си и полагащата му се почивка и ще си блъска ангелите с всичко това!

Ние сме хора с достатъчно богат опит. Много отдавна, преди да се появи тази стратегия, тук сме си говорили, че грамотността ще се повиши, АКО се увеличат часовете по български език за сметка на тези по литература и АКО учениците четат, както ние сме чели навремето. И ако първото може да се случи, то второто съвсем не е сигурно, защото то не зависи само и единствено от началния учител.

Как да съдействаме на МОН, като всичките МОН-ове досега са допринесли за неграмотността с учебните си програми и изяждането на ценното ни време с купища ненужна и глупава бюрократична документация! И сега тези същите искат съдействие! То бива, бива парадокс, ама техните стават от ден на ден все по-големи.

Та мисълта ми е, че и без да четем тази стратегия, можем да си кажем мнението. Какво става с крайния срок ли? Ха-ха! Ами във вторник не си влизайте в часовете, спретнете си Методически обединения, за да можете до 12 часа да измислите с какво аджеба да се насърчи и повиши грамотността!

И да не вземете сега да се разчетете! Почивайте си, излизайте и се забавлявайте!

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата