За есенното съвещание с отвращение и погнуса

16 септември, 2014 21:09 | Мнения | Няма коментари

За есенното съвещание с отвращение и погнуса

Мария Николова, начален учител

От години ми е обидно да ходя на есенни съвещания и винаги съм смятала, че щом няма какво ново и съществено да кажеш на хората, по-добре не им губи времето. Всеки, който се самоуважава, не би трябвало да присъства на това, което ще Ви разкажа не като пряк свидетел, а като слушател.

Въпросното съвещание на началните учители е с продължителност от 10 до към 13,30. Какво се случва през това време?
Поканена е г-жа Мандева от Великотърновския университет да прочете лекция за четенето с разбиране, което явно тази година ще бъде приоритет и на днешния съвет ни казаха, че ще се посещават точно такива часове. Ако написаното е за разбиране, добре. Но ако не е, да са го написали разбрано.
Присъстващите колеги споделиха, че лекцията на г-жа Мандева е била добронамерена, кратка и стегната. Дотук добре, ама само до тук, защото наред е инспекторката, която по традиция стара започва с таблички, диаграми и запенване за Националното външно оценяване, което в нейните очи е върха на сладоледа. Сипе се критика, че еди кое си училище било с много добри резултати, а пък видите ли се другите къде сте? Въпросното училище е с висок процент ромски контингент. Падало е подсказване, няма кво да се лъжем!
Началните учители нищо не правят. Ами така де! Щом не се ровите по цял ден в листи и бумащината е единствената ви работа, това да работите с децата работа ли е? Хайлази!

Залата е пълна с учители, които вече не знаят защо са тук, ама стоят в очакване все пак да чуят нещо смислено и ново. И така, докато си чакат, припада колежка на около 45 години. Около нея започва суетня, половината зала е станала от местата си, но инспекторката продължава да си говори по микрофона.

Да прекъсне съвещанието ли? Да,бе,да! Чете си глупостите и пушек се вдига. Линейката закъснява половин час. Някои осъзнали се вече са си тръгнали. Мазохистите стоят. После се ядосват, че са си загубили времето. Питам ги защо не са си тръгнали още на половиния час. Вдигат се рамене и не знаят. Това е липса на самоуважение.

Що сме такова племе? Хем виждаш, че някой те баламосва и обижда, хем стоиш робски. После ама що така, ама що иначе. Ами ето, затова!

Ако Вашите инспектори не са Ви губили времето, Ви поздравявам!
Ако и Вие сте се самоизмъчвали в безсмислено седене пред безчувствен инспектор, поздрави за Вас няма!
Ако като мен не ходите на такива “ забавления“, много Ви поздравявам!

Мнението е изразено във фейсбук групата „Учители“

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата