Огюст Роден доведе рекорден брой посетители в НХГ

1 септември, 2014 12:10 | Денят, Изкуство, Свободно време | Няма коментари

Огюст Роден доведе рекорден брой посетители в НХГ

Впечатляващата изложба „Метаморфози” с 80 скулптури и 20 акварелни рисунки на великия Огюст Роден, наредена в Националната художествена галерия в София, събра 32 000 посетители, съобщиха от Националния музей на българското изобразително изкуство.

 Творбите на родоначалника на съвременната скулптура Огюст Роден са непоказвани у нас до сега.  Изложбата бе открита в Националния музей на българското изобразително изкуство /НХГ/ на пл. „Княз Александър I“ №1 на 29 май тази година. Интересът към нея остава все така много голям и именно по тази причина от галерията отчитат рекорден брой посетители, което превръща изложбата „Метаморфози” на Роден безспорно, в едно от най-запомнящите се и знакови културни събития на 2014 година у нас. 

Всички творби са от колекцията на Музея „Роден“ в Париж, те са от личната сбирка на скулптора, завещана на френската държава. Интересният момент е, че изложбата „Метаморфози” показва как Роден е създавал произведенията си, тя е разделена на шест секции. В първата секция посетителите се запознават с фигури от монументалната и прочута творба на Роден „Портите към ада“. Тук са и емблематичната „Мислителят“, която изобразява както Данте, така и автора като създател, тук е и „Ева“, вдъхновена от „Робите“ на Микеланджело. „Свети Йоан Кръстител“ и монументална версия на „Крачещият мъж“, отлята от бронз, с тегло над половин тон, както и отделни елементи от творбите, са сред акцентите в раздела „Фрагментация на фигурите“. Творбите „Минотавърът“, „Ирида“, „Кентавърката“ са между „илюстрациите“ на ключовия за Роден метод асамблаж /съчетания от различни фигури или елементи от тях/ – в едноименния раздел от изложбата. Кракът на „Мислителят“, дясната ръка на „Музата на Уислър“ и други се превръщат в самостоятелни скулптури, поставени върху специални постаменти – в секцията „Ролята на цокъла“. След 1900 г. уголемяването на творбите заема значителна част от творчеството на Роден – то е показано е в петия раздел на „Метаморфози“. Шестият раздел е посветен на рисунките, които са показвани чак след 1900 г. Част от експонатите в изложбата са изработени от гипс и според куратора от френска страна Софи Биас-Фабиани са и най-близките произведения до Роден, защото неговата ръка ги е изваяла и завършила в детайли. Някои от творбите са и междинни произведения, които на по-късен етап са изляти и от бронз. 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата