Средно 5 000 евро на година плаща студентът в ЕС

22 октомври, 2014 10:18 | Висше образование, Денят | Няма коментари

Средно 5 000 евро на година плаща студентът в ЕС

Доклад на мрежата „Евридика” за учебната 2014/2015 година отчита големи разлики в отделните държави от ЕС по отношение на заплащането на висшето образование и заемите за студентите, съобщава Инвестор БГ.

В Германия и скандинавските държави  студентите не плащат такса за придобиване на квалификационна степен бакалавър, но повечето от държавите имат въведена такса за висше образование. Цените в различните университети са различни. Най-ниските такси  плащат учещите в чешките университети – по-малко от 50 евро на година. Най-високи са те във Великобритания.

Има университети с уникален модел за плащане. Такива са британските университети. За да си студент във Лондон, например, трябва да платиш средно над 11 хил. евро на година. Иновацията се състой в това, че таксата не се плаща веднага, а след дипломирането, когато доходите надхвърлят определен праг.

В Естония пък обвързват таксите с резултатите от обучението. Там плащат само студентите, които не са събрали задължителните кредити за учебната година. Подобна зависимост има и в Испания, Чехия, Унгария, Словакия и Полша.

В голяма част от европейски държави малък процент от студентите получават стипендии. Исландия е единствената държава, в която няма система за държавни стипендии, но това в най-скоро време ще бъде променено. В рамките на 35 образователни системи стипендиите се предоставят въз основа на финансовите нужди на някои или всички студенти, а в 23 системи се предоставят стипендии въз основа на високи оценки от следването.

Справка за таксите в различните държави можете да направите тук

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата