Историята на Светлен по пътя към успеха

14 ноември, 2014 10:41 | Денят, Любопитно, Свободно време | Няма коментари

Историята на Светлен по пътя към успеха

Талант, упоритост и състезателен дух – тези качества са събрани в едва 6-годишния Светлен Иванов. Той ги обединява в любовта си към шаха. Академика БГ вече ви разказа за историята на Светли. Днес той продължава да покорява света на шахмата.

След доброто представяне на Tретия международен детски шахматен турнир „Ян Бибиян“ на 20-22/09/2014 г. в гр Елин Пелин, бащата на Светлен заедно с треньора г-жа М. Войска решават да опитат на още един международен турнир. Причината за това е, че на малкия шахматист не му достига 1 среща за международен Фиде Рейтинг, с който Светли реално става първият  6-годишен българин с такъв рейтинг. След дълга подготовка, колебания по финансовата част и подкрепа на стар приятел, на 17.10.2014 г. Светлен и баща му тръгват за Hradec Kralove, северна Чехия.

Бащата на малкия победител разказа на Академика БГ за препятствията им по пътя към успеха:

„Около 01 часа през нощта на 18.10 пресичахме Унгария, когато автомобилът започна да губи мощност. В един момент двигателят отказа и се озовахме на аварийната лента на магистралата. Светли спеше, а жена ми Константина попита: „Какво стана?”, отговорих й: „До тук сме!!!”.Не ми се вярваше, че нашата история завършва така . Излязох на пътя и помахах с аварийното фенерче, понеже минаваха доста автомобили с българска регистрация, но ни подминаха. „Добре дошъл в реалността” си казах. Ина се качи на шофьорското място, запретнах ръкави и започнах да бутам, за да изкараме колата на безопасно място. Дали направих и 20 крачки и една стара кола спря пред нас. От нея излезе едър мъж с мустаци, попита на английски „Как сте, какво стана?” (беше унгарец).  Казах му, че двигателят е отказал. Питър, така се казваше нашият спасител, ни издърпа 5 км  до първият паркинг. Отвързах въжето и той ме попита за къде сме тръгнали. Разказах историята набързо и със съжаление, че приключваме така за Чехия. Питър се замисли: „-Секънд!!! План: вързвай, отново отиваме в Гьор”.25 км и пристигнахме в 2 часа на пуст неплатен и неохраняем  паркинг.  Паркирахме пак ми каза „СЕКЪНД”…изгуби се в тъмното.  Признавам си, помислих си:  „Бог е с нас!”

Питър се върна със един стар микробус , слезе от него, погледна ме в очите, подаде ми талона показа ми винетката и каза „GO-WIN-AND TURN BACK”.Прегърнах го като истински брат . Питър ни даде не само микробуса, с който храни семейството си, но и надежда и сили да продължим и най-вече да успеем. На сутринта Светли се чудеше, какъв е този бус, в който пътува. След това всичко се случи и се върнахме с автобус в България. Благодаря на на Господ и на Питър от ГЪОР! “

От Чехия Светлен се завръща със желания  рейтинг – 1542 най-висок резултат за родени през 2008 момчета и с шанса за световни постижения.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата