Редица акции в страната под надслов „Живот без тютюнев дим“

20 ноември, 2014 11:04 | Денят, Здраве, Любопитно | Няма коментари

Редица акции в страната под надслов „Живот без тютюнев дим“

Редица акции в страната под надслов „Живот без тютюнев дим“ се активизираха в страната в Международния ден без тютюнопушене. По традиция този ден се отбелязва всяка година през третия четвъртък на месец октомври.

В Хасково акцията е под името „Живей без цигари“. Граждани направиха макет на 4-метрова цигара и ще го издигнат пред сцената на площад Свобода, а учениците символично ще я унищожат, като я съборят. Върху гигантската цигара те ще напишат своите послания против тютюнопушенето.

Кюстендил призовава своите съграждани да предпазят децата си от бавната разрушителна власт на цигарата, да обгърнат семействата си с повече любов и топлина вместо с тежък тютюнев дим. включва: презентация; измерване нивото на въглероден оксид в издишания въздух и определяне количеството вредни вещества в кръвта; определяне на зависимостта по теста на Фагерстрьом и консултиране на желаещи граждани относно тютюнопушенето; прожекция на филм ориентиран към възможностите за самостоятелно преодоляване на тютюневата зависимост.

В Добрич мотото на тазгодишната кампания е „Мамо, татко не пушете,здравето ми запазете!“, а усилията й ще бъдат насочени към младите хора, родителите и децата, с цел ограничаване на пасивното тютюнопушене.

Във Велико Търново се организира конкурс за есе и снимка на тема „Моята творба за живот без тютюн“ сред ученици (6 – 12 клас) от областта, разпространение на здравно-образователни материали, обучение на ученици и родители на тема „Тютюнопушене и здраве“. Ще се проведе информационна кампания „Подаръци за здраве“ за повишаване на информираността относно тютюнопушенето и превенцията на свързаните с този рисков фактор хронични незаразни заболявания.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата