Македонски студенти и ученици протестират срещу държавен изпит

13 декември, 2014 15:43 | Висше образование | Няма коментари

Македонски младежи масово протестират срещу планирана образователна реформа. Това съобщи за Академика БГ известният македонски журналист Огнен Янески. Той е главен редактор и телевизионен водещ  на ток шоута в телевизия 24 Вести, колумнист в „Утрински весник“, а също и обучаващ по реторика и активист за правата на човека.

studentski marsh

Повече от 9000 студенти и ученици, към  които се присъединиха и университетски преподаватели, учители, граждански активисти за човешки права, граждани, обществени личности, граждански сдружения и неправителствени организации, пенсионери и представители на опозиционните партии, в сряда (10 декември 2014) маршируваха срещу решението на правителството за въвеждане на държавен изпит във втора и в четвъртата година от следването.

Протести и манифестации се проведоха и в градовете Прилеп, Битоля, Тетово и Куманово.

„Няма справедливост, няма мир!“, „Спрете лошите реформи в образованието!“ – с тези лозунги маршируваха македонци, албанци, турци, роми, власи, бошняци и други – рамо до рамо. Те заявиха пред медиите, че е време народът да се обедини срещу репресивните образователни политики на партията на власт – ВМРО-ДПМНЕ.

След проведени два студентски марша – първият на Международния ден на студентите (17 ноември) и вторият – на Международния ден на правата на човека (10 декември), македонските студенти продължават протестните дейности.  „Студентски пленум“ е организатор на протестите и дебатите срещу въвеждането на тази мярка.

 

111Според инициаторите на протеста тази мярка означава нарушаване на автономията на университетите.

 

Това пък противоречи на Конституцията на Република Македония, член 46. Освен това те изтъкват, че подобна реформа е неуместна, защото с чести промени само се влошава състоянието на македонския образователна система.

 

Според тях така няма да се промени състоянието към по-добро, единствено ще влоши допълнително.

 

belgradski studenti„Студентският пленум“ преди провеждането на протеста получи подкрепа от студенти в Сърбия и в САЩ. Подкрепата се разшири и с „Международното студентско движение“, които на официалната Фейсбук страница поставиха всички събития около студентските протести в Скопие, и призоваха за солидарност на всички студенти в света, чрез мотото „Един свят – една борба“.

Фото: Иван Менкиноски, Огнен Янески и http://www.plusinfo.mk/

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата