Google отбелязва зимното слънцестоене

21 декември, 2014 11:11 | Денят | Няма коментари

Google отбелязва зимното слънцестоене

Google отбелязва зимното слънцестоене. 21 срещу 22 декември е най-дългата нощ през годината, маркираща зимното слънцестоене. Астрономическата зима настъпва на 22 декември в 01:03 ч.

Зимното слънцестоене е точката с най-малко слънчево греене при въртенето на Земята около Слънцето. Най-късият ден в северното полукълбо съответства на най-дългия ден и най-кратката нощ в южното – отвъд екватора е лятно слънцестоене.

След слънцестоенето денят започва да нараства по малко, докато се изравни с нощта на пролетното равноденствие.

Повечето религии и култури почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение в земеделския и духовния календар. Покрай зимното слънцестоене и най-дългата нощ са ориентирани разнообразните ритуали за светлина и плодородие, които са преплетени в съвременното празнуване на християнската Коледа, еврейската Ханука и множество зимни празници в страните от северното полукълбо. Това са коледните светлини, свещите и горящият цяла нощ огън; празничните пиршества с роднини и близки; украсяването на вечнозелено дърво с плодове; традиционните песни за раждането на младия бог, молитвите и пожеланията за здраве, плодородие и благополучие през следващата година.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата