Един различен поглед към историята

19 февруари, 2015 10:48 | Денят | Няма коментари

Един различен поглед към историята

Новият български филм „Дякон Левски“ представя друг поглед към историята, различен от този, който вече много години се опитват да прикрият от нас. Това каза за Радио „Фокус“ Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“.

„Филмът пресъздава историческата епоха в пълно противоречие с това, което сега официалните среди се опитват да ни натрапват. Филмът е в противоречие с тази захаросана, парфюмирана история, полята със сироп, за която непрекъснато слушаме. Филмът няма нищо общо с това, което се говори даже и по учебниците. Има един скандален учебник за трети клас, в който се казва, че по време на турското робство, което там се нарича „османско присъствие“, Левски е едва ли не терорист, който е бил арестуван от турската полиция и едва ли не е законно осъден от един законен съд и т.н. Това е превратната представа за историята“, коментира Василев.

По думите му, когато един филм показва историята такава, каквато я познаваме от Иван Вазов и Захари Стоянов, разбира се, че това не може да не предизвика съпротива от страна на тези, които налагат захаросаната история. Васил Василев подчерта, че немалко хора са недоволни, когато тяхната представа за Левски се разминава с тази, която им се представя, но това е величието на Левски, който е във всяко българско сърце, и всеки го е възприел по свой начин.

Според Василев едно от достойнствата на филма е фактът, че се говори за Левски, че хората се връщат към личността и идеите му. „Окончателната присъда за филма ще бъде на зрителите. Нека да видим какво ще е мнението на обикновените българи. По добре да има някакъв филм за Левски отколкото никакъв, защото тогава ще се заинтересуваме и ще следваме принципите на Левски“.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата