Оригинали на Ел Греко ще са акцент в откриването на „Българския Лувър“

11 февруари, 2015 10:10 | Изкуство, Свободно време | Няма коментари

Оригинали на Ел Греко ще са акцент в откриването на „Българския Лувър“

Министърът на културата Вежди Рашидов, който е на работно посещение в Испания, и министърът на образованието, културата и спорта на Кралство Испания г-н Хосе Игнасио Верт Ортега се договориха днес за общи действия за представяне на оригинални творби на гения от Ренесанса Ел Греко в България за откриването на новия Национален музеен комплекс в кв. „500” в центъра на София.

Двамата министри се споразумяха да започнат усилени действия за осигуряването на тази впечатляваща експозиция във възможно най-кратки срокове, тъй като, както е известно, Националният музеен комплекс ще бъде официално открит само след няколко месеца – на 24 май, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Идеята за подготовката на тази знакова изложба, която има за цел да покаже на българската публика творбите на прочутия ренесансов художник Ел Греко, роден като Доменикос Теотокопулос на гръцкия остров Крит и живял и творил в Толедо от 1577 г. до смъртта си през 1614 г., черпейки вдъхновение от дръзките му, смели цветове и стил, принадлежи на Вежди Рашидов.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата