PISA ще изследва знанията на осмокласниците по природни науки

3 февруари, 2015 15:42 | Средно образование | Няма коментари

PISA ще изследва знанията на осмокласниците по природни науки

Международното оценяване на PISA според което по-голямата част от българските ученици се оказват недобре подготвени, ще изследва знанията на осмокласниците по природни науки през пролетта на 2015 година. Този път обаче форматът на изпита ще бъде изцяло променен, съобщават от Стандарт. Тестовете ще се правят само в електронен формат.  Въпросите на хартиен носител, с които българчетата по традиция се справят по-добре, вече няма да има.

За да могат да решат поставената задача, учениците ще трябва да могат сами да планират научен експеримент, да си поставят цели и да анализират получената след това информация. Тези компетентности почти не са застъпени в българското училище. Центърът за контрол и оценка на качеството е публикувал няколко пробни задачи, с които през 2014-a е тествана системата.

Изследвания сочат, че учениците ни се представят най-добре при несложни задачи, свързани с извличане на факти от графики и диаграми. Трудност се появява, когато трябва да дефинират повече от една зависимост, да анализират и обобщят, те просто не решават задачата или дават грешни отговори. Причина за това е  факта, че по този предмет децата почти не участват в експерименти. На практика нито по физика, нито по химия и биология се споменава понятието „научноизследователски подход“ или се среща твърде рядко и предимно в програмите по избираема подготовка.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата