Годишни награди на ректора на НБУ

5 март, 2015 15:48 | Образование | Няма коментари

На 05.03.2015 г. на Церемония по случай честването на 3-и март – Националния празник на България и връчването на дипломи на завършилите студенти, доц. д-р Пламен Бочков връчи Годишните награди на Ректора на Нов български университет за “Най-добър студент”, за преподавател със значим принос към НБУ и за “Най- добър журналист” и една извънредна награда за изключителен принос в развитието на програми на НБУ. Доц. д-р Пламен Бочков направи паралел между символиката на 3 март 1878 г., свързана с идеята за възраждане на българската държавност и тази на 3 март 2015 г., свързана с идеята за възраждане на българската духовност.

Академично слово на тема “Образование и общество” произнесе Асен Александров. Асен Александров е директор на столичното 51 СОУ „Елисавета Багряна“. Завършил е Математическата гимназия в София и математика в Пловдивския университет. По-късно специализира информатика. Започва като преподавател в основно училище в столичния кв. „Надежда“. И остава завинаги свързан с образованието. През 1987 г. вече е ръководител на един от първите компютърни кабинети в българско училище. След спечелен конкурс от 1992 до 1998 г. е директор на 15 СОУ „Адам Мицкевич“. Нов конкурс го праща за 3 години преподавател по математика и информатика в българското училище в Братислава. Прибира се през 2002 г. и става зам.-директор в 133 у-ще „А.С. Пушкин“, познато повече като Руската гимназия. Напуска, за да да стане директор на 51-во у-ще „Елисавета Багряна“. Отива като временно изпълняващ длъжността, но е там и до днес. Смята, че е намерил мястото, където може да реализира идеите си. В момента Асен Александров е зам.-председател на Сдружението на директорите в средното образование в Република България. В периода 2010-2013 г. е съветник на министъра на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов, по същото време става автор на проекта УСПЕХ, донесъл възможност за 150 000 ученици от 1 до 12 клас да вземат участие в извънучебни дейности. Известен е и като човека, написал химн на училището си – свири го на китара и го пее, заедно с учениците на всеки училищен празник. В училището му има параклис, театър, училищен вестник, а отскоро – и училищна телевизия. В училищната градина има алпинеум и Беседка на влюбените. А от тази учебна година на оградата на неговото училище оживя историята – в графити с лицата на Великите българи, на нея са си направили среща хан Кубрат и Васил Левски, цар Борис и Христо Ботев.

За най-добър студент беше награден Константин Ламбрев – студент в програма „Телекомуникации“ и майнър програма „Науки за Земята и алтернативни енергии“. Предложен е за студент на годината от два департамента „Телекомуникации“ Константин Ламбрев е студент, който има високи постижения, проявява активност и старателност в процеса на обучение. Той е основен участник в студентски проект „Стратосферен балон „СТРАТОС1“., който има за цел изпращането на телекомуникационни и измервателни уреди на голяма височина в земната атмосфера с хелиев стратосферен балон. По време на проекта са събрани и анализирани данни за състоянието на различните слоеве на атмосферата над България и са направени изпитания за предаване на данни на средни разстояния и голяма височина.

Най-добър преподавател е Евгений Дайнов. Проф. Евгений Дайнов е роден на 11 май 1958 г. в Пловдив, а по-късноживее в София, Москва и Лондон. Средното си образование получава във Форест Хил Скуул в Лондон, където основава първата си рок група „Луус чейндж“. През 1979 г. завършва колеж Корпус Кристи, Университет Оксфорд, с първокласна диплома по Нова история. През март 1985 г. започва преподавателска дейност като асистент в Софийския университет, а през учебната 1985-6 г. е гост-преподавател в колеж Св. Антони в Оксфорд. Специализира в Париж под ръководството на професор Ален Лансло. Доктор по нова история от 1985 г. Доцент (1999) и професор по политически науки в НБУ (2002). Водил курсове в четири колежа в САЩ, представял академични лекции в американските университети Станфорд, Йейл и Харвард. Автор на 9 монографии (и десета под печат) и на сборник разкази; съавтор в 43 сборника, издадени на четири езика в български, западноевропейски и руски издателства. Член-основател на политическа партия Зелените и на Българска музикална асоциация. В момента работи в шестата си по ред рок-група, „Магистри“, като китарист и композитор (с два издадени студийни албума). Жител на село Миндя (община Велико Търново) и организатор на ежегодния свободен рок фестивал „Миндя рок фест“. Наградата се присъжда за организирането на обучението на английски език в бакалавърска и магистърска програма на Центъра за социални практики и привличането на чуждестранни студенти в НБУ.

Наградата на Ректора на НБУ за журналист на годината е за Евелина Гечева. Евелина Гечева е създател и собственик на уеб издателството Академика БГ. Тя е журналист с дългогодишна практика във вестници и списания. Автор е на книгата „Да сготвиш новини”. От 2009 г. Академика БГ поддържа група сайтове, насочени към младежката аудитория: akademika.bg, studentcity.bg, tonus.bg и onlinematura.com. Най-популярният сайт от групата е Akademika.bg, който се утвърди като медиен лидер в сферата на образованието, науката и културата.

През 2015 г. доц. д-р Пламен Бочков връчи и специална награда за принос в развитието на програма на проф. Константин Бояджиев. Константин Бояджиев е почетен професор на Нов български университет, един от основателите на програма „Архитектура“ в НБУ. Завършил е Университет по архитектура строителство и геодезия, доктор на УАСГ от 1982 г. Представител е на България в постоянната комисия на Съвета на архитектите в Европа, Брюксел – образование и комуникации. Научните му интереси са в приложни разработки за отделни видове сгради за общественото обслужване, проектиране, градоустройствени приложни разработки. През 1988 г. след драстичните промени във възлагането на държавни поръчки се ориентира към историко-теоретични проучвания.

– Член на Националния комитет Васил Левски от 2003 г.

– Член на българската група на ДОКОМОМО към ЮНЕСКО, Париж от 1994 г.

– Председател на секция „История, теория и критика“, Съюз на архитектите в

– Председател на международното жури за архитектурни книги и списания,

Световно триенале по архитектура „Интерарх“ 2000, 2003 и 2006 г., София

– Председател на редколегията на сп. „Архитектура“

– Член на редколегията на сп. „Арх и Арт“

– Член на редколегията на сп. “Паметници, реставрация, музеи”

– Гл. редактор на Енциклопедия А-Я, част „Архитектура и строителство“, акад. изд. Проф. М. Дринов, Българска академия на науките. Гл. редактор на тритомна

Носител е на следните награди и отличия:

– Два сребърни медала (най-високо отличие) Национални прегледи на българската архитектура, 1992 г. и 1998 г.

– Златна значка на БАН

– Златна значка на Съюз на архитектите в България

– Национален докладчик на световните конгреси на Международния съюз на архитектите (MCA) – Берлин, 2002 г. и Барселона 1996 г.

– В листата на почетните гости и докладчици в Берлин, 2002 г.

– Носител е на наградата за най-добър преподавател на НБУ през 2004 г.

ГАЛЕРИЯ

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата