Духовни послания за Великден

31 март, 2015 16:39 | Средно образование | Няма коментари

Духовни послания за Великден

Възпитаници на Девета френска езикова гимназия ,,Алфонс дьо Ламартин“ откриват изложба с икони, живописни платна и графични рисунки

В навечерието на най-големия християнски празник Възкресение Христово възпитаници на Девета френска езикова гимназия,,Алфонс дьо Ламартин“ ще покажат свои творби в изложбата, която са нарекли «Духовни послания». В нея са включени икони, живописни платна и графични рисунки в основните жанрове. Творбите са на ученици от девети и десети клас и са създадени под ръководството на Светлана Тодорова в рамките на Проект,,Успех“ към Министерството на образованието.
«Децата се запознават със спецификата на всяка от живописните техники и придобиват не само умения и опит, но и усещане за себеизразяване. От портретите, пейзажите и фигуралните композиции струи топлина, свежест и искреност. Цветовете и формите подчертават идентичността на всеки автор и неговото лично присъствие в автопортрета, – обяснява преподавателката по изобразително изкуство. – Рисуването на икони ги въведе в традициите на византийското християнско изкуство и отвори врати към православната вяра.За малкото време, с което разполагаха, те направиха чудесни копия на някои от най-известните икони от Новгородската школа от XIII –XIV в., а също на византийски и български оригинали.»
И наистина тези млади хора показват завидно майсторство на четката, от техните картини и икони струи енергия, която зарежда.
Изложбата се открива на 2 април (четвъртък) в ателие-книжарница «КЪЩА ЗА ПТИЦИ» на ул.,,Проф. Асен Златаров“ 22 в столицата.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата