Откриха огромно количество вода на най-голямата луна на Юпитер

15 март, 2015 09:30 | Наука | Няма коментари

Откриха огромно количество вода на най-голямата луна на Юпитер

Изследователи потвърдиха наличието на подледен солен океан на най-голямата луна на Юпитер – Ганимед. Обемът на водата му е по-голям от този на Земята. Това съобщи Thinkstock.

Съществуването на водата е потвърдено с помощта на наблюдения с телескопа „Хъбъл“, който е изучавал полярните сияния на спътника. Движението на водата е повлияло върху магнитното поле на Ганимед, а по този начин и върху сиянието, което се получава при контакта на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата.

Океанът на Ганимед е 10 пъти по-дълбок от тези на Земята и се намира под 150-километров слой, състоящ се основно от лед. За температурата на океана се знае само, че е достатъчно топла, за да поддържа водата в течно състояние.

Учените преди време откриха океани под повърхността на спътника на Юпитер Европа, а наскоро и на спътника на Сатурн Енцелад. Не е изключено океан да има и на спътника на Юпитер Калисто.

Ганимед е седмият спътник на Юпитер по разстояние от планетата. Той е най-големият в Слънчевата система. Радиусът му е по-голям от този на Меркурий (но със значително по-малка маса) и на Плутон.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата