Откриха топли извори на Сатурнова луна

12 март, 2015 14:58 | Наука | Няма коментари

Откриха топли извори на Сатурнова луна

Според последно изследване на международен екип учени топли извори извират от дъното на океана на сатурновата луна Енцелад, съобщават Асошиейтед прес.

Научният колектив, воден от Шон Хсу от университета в Колорадо, изложи тезата, че това небесно тяло е единственото в Слънчевата система, освен Земята, където топлите води и скалите си взаимодействат под почвата. Тази дейност ще направи естественият спътник на Сатурн още по-привлекателен за изследователите в търсене на извънземни форми на живот. На Земята бяха открити най-различни организми, съществуващи в хидротермалните комини, разположени на океанското дъно, където не прониква светлина.

Изследването е проведено с помощта на „Касини“, космическият кораб на НАСА и на Европейската космическа агенция. Той беше изстрелян през 1997 година, за да изследва планетата Сатурн и многобройните й луни. Благодарение на този апарат беше открит голям океан под ледената повърхност на Енцелад. Установено беше, че тази сатурнова луна изхвърля водни пари и лед от пукнатини, намиращи се върху заледената повърхност и познати като „тигрови ивици“. Малкият Енцелад – с диаметър само 500 километра, се оказа толкова активно място.

Сега екипът на Шон Хсу използва събраните данни от „Касини“ и компютърни симулации, за да стигне до извода, че струите са свързани с океанското дъно. Съдейки по формата и размера им, те са породени от контакта на топлата вода, извираща от морското дъно, със скалите. Богатата на минерали вода пробива през ледената кора и изригва в под формата на гейзери от газ и лед. Някои от тези частици кръжат около Сатурн, като оформят най-големия му пръстен.

Новите изследвания установиха, че океанът е много по-дълбок, отколкото се предполагаше досега. Той достига 50 километра под ледената кора.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата